Izložba i finale

Šantićev festival djece pjesnika dobio novog pobjednika

Generalni tajnik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva 'Prosvjeta' ovogodišnji festival ocijenio je iznimno uspješnim.
Kultura / Flash | 03. 02. 2018. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Centru za kulturu je u okviru 'Šantićevog festivala djece pjesnika' postavljena izložba 'Aleksa Šantić u zbirci Muzeja Hercegovine', a direktor spomenutog muzeja rekao je kako je postavka namijenjena uglavnom za mlađu populaciju kako bi se bolje upoznali sa našim pjesnikom, ali i za one straije da se podsjete tko je to bio Aleksa Šantić i koliki je njegov značaj bio za ove prostore.

Izložba sadrži razglednice i dopise koji svjedoče o Šantićevoj korespondeciji sa drugim pjesnicima, časopisima u kojima je objavljivao, te niz fotografija sa njegove sahrane, kao i niz pjesama koje je napisao.

Nakon izložbe, održana je finalna večer 'Šantićevog festivala djece pjesnika', gdje su finalisti čitali svoje pjesme, dok troje njih iz tehničkih razloga nije bilo u mogućnosti da dođe na finale.

U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor 'Mostarske kiše'. Stručni žiri ove godine radio je u sastavu Miljenko Buhač, Alma Fazil Obad i Božo Kijac.

Po ocjeni žirija treće mjesto zauzeo je Boris Nočeski iz Makedonije s pjesmom 'Deca na tagata', druga je bila Katarina Kovačević iz Srbije sa pjesmom 'Ja sam alas što peca zvezde', dok je pobjednik ovogodišnjeg festivala Vojislav Durmanović iz BiH (Bijeljina) sa pjesmom 'Mostarka'.

Najbolja pjesma u kategoriji od prvog do četvrtog razreda bila je od Maide Smajlović (Gračanica, BiH) pod nazivom 'Mali slatkiš', Najduhovitiju pjesmu imala je Maša Karanović (Zmajevo, Srbija) pod nazivom 'Bio jednom jedan patuljak'.

Ajna Breščić (Visoko, BiH) sa pjesmom 'Igra na livadi' dobila je nagradu za najbolju pjesmu sa motivom prirode u kategoriji od prvog do četvrtog razreda. Adin Rahimić (Mostar, BiH) s pjesmom 'Pjesma o Aleksi Šantiću' dobio je nagradu u kategoriji najbolja pjesma za njegovanje i popularizaciju Šantićevog književnog djela u kategoriji od 1. do 4. razreda.

Dodijeljene su i specijalne nagrade. Tako je David Milenković (Jagodina, Srbija) s pjesmom 'Ceni život' dobio nagradu u kategoriji najbolja misaona pjesma. Najboljom pjesmom sa humanom porukom proglašena je 'Želio bih ...' autora Kemala Kalača (Rožaje, Crna Gora).

Amil Pajević (Mostar, BiH) s pjesmom 'Stari' dobio je nagradu u kategoriji najbolje pjesme 'Mostovi među ljudima'. Kao najbolje dječja angažirana pjesma bila je 'Dječja mašta može svašta' autorice Marije Zelenika (Polog, BiH).

Elena Majstorović (Beograd, Srbija) s pjesmom 'Ručni rad' dobila je nagradu u kategoriji najbolja pjesma s motivom humora. Laura Ljubaj (Vrbovec, Hrvatska) s pjesmom 'Tolerancija' dobila je nagradu u kategoriji najbolja pjesma s porukom čovječanstvu. Hana Ćatić (Mostar, BiH) napisala je pjesmu 'Grade moj', te je ona bila najbolja u kategoriji najbolje zavičajne pjesme.

Posebna nagrada za njegovanje i popularizaciju Šantićevog književnog djela pripala je Ani Doljanici (Kotor, Crna Gora) s pjesmom 'Aleksa Šantić'. Kao najbolja putpisna pjesma bila je ona Agate Lili Lešić (Rakovec, Hrvatska) pod nazivom 'Cipela stara'.

Najbolju elegičnu pjesmu napisala je Erika Jovanoska (Prilep, Makedonija) pod nazivom 'Taga'. Jovana Dojčinović (Kotor, Crna Gora) s pjesmom 'Maslina se piše i crta srcem' dobila je posebnu nagradu u kategoriji mladi pjesnik koji obećava.

Dijana Samardžić (Bileća, BiH) s pjesmom 'Trag' dobila je nagradu u kategoriji najbolja pjesma o egzistencijalnom promišljanju. Nagrada u kategoriji pjesma s najboljim ritmom pripala je Milici Simanić (Bijeljina, BiH) koja je napisala pjesmu 'Čudan sat'.

Amila Kolar (Sarajevo, BiH) imala je najbolju pjesmu protkanu lirskom čežnjom - 'Pismo majci'. Najbolju pjesmu nade i optimizma imao je Radivoj Šiljak (Novi Sad, Srbija), a napisao je pjesmu pod nazivom 'Volim ovaj svet'. Endis Aletić (Velenje, Slovenija) s pjesmom 'Razmišljanje' dobio je nagradu u kategoriji najbolja refleksivna pjesma.

Emina Drljević (Mostar, BiH) s pjesmom 'Vrijeme' dobila je nagradu u kategoriji najbolja narativna pjesma. Najbolju deskriptivnu pjesmu ('Mostar') napisala je Sara Čelebić (Mostar, BiH). Najbolju pjesmu sa povijesnim motivom ('Stari most') napisala je Hana Dizdarević (Mostar, BiH).

U kategoriji najbolja ljubavna pjesma, nagradu je dobila Anela Tule (Mostar, BiH) s pjesmom 'Jedini'. Tijekom večeri dodijeljene su zahvalnice pojedincima, ustanovama i institucijama koje su pomogle održavanje ovogodišnjeg festivala. Specijalna nagrada dodijeljena je Lavu Lukiću iz Beograda kojemu je mostarski festival bio odskočna daska za objavu knjige, ali i putokaz za druge festivale. Lukić je inače bio pobjednik na prvom 'Šantićevom festivalu djece pjesnika'.

Generalni tajnik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva 'Prosvjeta' ovogodišnji festival ocijenio je iznimno uspješnim. Članovi 'Prosvjete' koji su organizirali ovaj festival sretni su zbog činjenice da je na ovogodišnji festival stiglo gotovo 1500 pjesama iz svih zemalja nekadašnje Jugoslavije, ali i šire, poput zemalja kao što su Grčka, Bugarska i druge.

Kopirati
Drag cursor here to close