Veliki gubitak

Preminuo pisac Tvrtko Kulenović

Predavao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu (postidplomski studij).
Kultura / Flash | 13. 04. 2019. u 19:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu je u Sarajevu preminuo akademik, profesor i pisac Tvrtko Kulenović.

"Bošnjačka zajednica kulture 'Preporod' u Bosni i Hercegovini obitelji akademika prof. em. dr. Tvrtka Kulenovića te ukupnoj književnoj i kulturnoj javnosti izražava najdublju sućut zbog ovog teškog gubitka za cjelinu književnosti i kulture Bosne i Hercegovine", stoji u priopćenju 'Preporoda'.

Kulenović je rođen u Šapcu 1935. godine, gdje je završio osnovnu školu i prvi razred gimnazije. Po dolasku u Sarajevo završava Drugu gimnaziju. Studirao je i diplomirao jugoslavensku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Po odsluženju vojnog roka zaposlio se u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu na klasifikaciji strane knjige, gdje ostaje do 1968. godine. Iste godine stupa na dužnost dramaturga Drame Narodnog pozorišta.

Godine 1971. izabran je za asistenta na novootvorenom Odsjeku za komparativnu književnost, teatrologiju i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu. 1975. godine biran je u zvanje docenta, 1980. u zvanje izvanrednog profesora i 1983. u zvanje redovnog profesora na Odsjeku za opću književnost i bibliotekarstvo (kasnije preimenovan u Odsjek za komparativnu književnost i bibliotekarstvo), na kojem je bio profesor emeritus.

Predavao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu (postidplomski studij). Bio je prvi predsjednik PEN-centra Bosne i Hercegovine, osnovanog 30. listopada 1992. godine, te direktor Narodnog pozorišta Bosne i Hercegovine (1999–2003.), naveo je 'Dnevni avaz'.

Profesor Kulenović je bio i redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close