Bileća

Nagradu 'Svetozar Ćorović' dobio 'Veliki juriš'

U Bileći će od 20. do 22. rujna biti održani 21. Ćorovićevi susreti pisaca 'Srpska proza danas', na kojima će sudjelovati prozni pisci i književni kritičari.
Kultura / Flash | 12. 09. 2019. u 07:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobitnik ovogodišnje književne nagrade 'Svetozar Ćorović' je Slobodan Vladušić za roman 'Veliki juriš', priopćeno je iz Općinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) 'Prosvjeta' iz Bileće.

Žiri, koji je djelovao u sastavu predsjednika Jovana Delića i članova Marka Nedića i Ranka Popovića, u odluci je naveo da je rijedak suvremeni roman koji ima tako zagonetnu priču koja drži čitatelja bez daha do samog kraja, poput Vladušićevog 'Velikog juriša'.

"Vladušićev roman je ispripovijedan u prvom licu, iz perspektive glavnog junaka, poručnika srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, što omogućava da se roman doživi kao autentično i uzbudljivo svjedočenje o događajima iz velike epopeje tog naroda", navedeno je u obrazloženju odluke. Vladušiću će nagrada biti uručena 20. rujna na prigodnoj svečanosti u Bileći.

Nagradu 'Svetozar Ćorović' do sada su, između ostalih, dobili Dobrica Ćosić za roman 'Vreme vlasti', Dragoslav Mihailović za roman 'Zlotvori', Momo Kapor za roman 'Uspomene jednog crtača', Emir Kusturica za zbirku pripovjedaka 'Sto jada' i Ranko Risojević za roman 'Beskućnik', navodi Srna.

U Bileći će od 20. do 22. rujna biti održani 21. Ćorovićevi susreti pisaca 'Srpska proza danas', na kojima će sudjelovati prozni pisci i književni kritičari.

U okviru susreta 'Srpska proza danas' u Bileći će 20. rujna biti održan okrugli stol o književnom djelu dosadašnjih dobitnika nagrade 'Svetozar Ćorović', a tema će biti književno djelo Rajka Petrova 'Noga' koji je 2006. godine dobio ovu nagradu za knjigu 'Ječam i kaloper', a o čemu će govoriti književni kritičari, povjesničari književnosti i sveučilišni profesori.

Ove godine se obilježava 100 godina od smrti Svetozara Ćorovića, povodom čega će na praznik Malu Gospojinu, 21. rujna, u Vladikinom dvoru u Mostaru biti održan hommage.

Ćorovićevi susreti pisaca i povjesničara, čiji su organizatori općinski odbori 'Prosvjete' iz Bileće i Gacka, bit će završeni 22. rujna, kada će na Bogoslovskom fakultetu u Foči biti održan književno-povijesni sat.

Kopirati
Drag cursor here to close