Magaza

Mostar: Večer sa Farukom Šehićem

Šehić je rođen u Bihaću gdje je pohađao osnovnu školu. Srednju školu završio je u Bosanskoj Krupi, a studirao je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu i Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
Kultura / Flash | 08. 11. 2018. u 00:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U magazi Mujage Komadine, prostorijama udruženja umjetnika 'Zanart', nastavljeno je s Mujaga književnim sessions. Ovoga puta gost je bio Faruk Šehić, kojeg se s pravom može smatrati jedim od najvažnijih suvremenih književnika regije.

Farukova poezija i proza obilježile su književnost našeg vremena, te ga kritika naziva i predvodnikom 'pregažene generacije', kao specifične poetike u kojoj se ogledala naša poratna stvarnost.

Foto: Bljesak.info / Druženje s Farukom Šehićem

U okviru književne večeri razgovaralo se o Farukovim knjigama, književnosti općenito, ratu i prirodi kao možda najdominantnijim temama njegove poetike, autobiografskom u književnosti, distinkciji između životne i književne istine, poslu urednika i kolumniste, Farukovom fascinantnom životnom putu, životu pisca danas i ovdje i mnogim drugim temama.

S njim je razgovarala književnica Senka Marić.

Inače, Šehić je rođen u Bihaću gdje je pohađao osnovnu školu. Srednju školu završio je u Bosanskoj Krupi, a studirao je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu i Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Dobitnik je Nagrade Europske Unije za književnost za prozno djelo 'Knjiga o Uni' 2013. godine. Dobitnik je niza drugih nagrada. Djela su mu prevedena na francuski, mađarski, poljski, engleski, hrvatski i talijanski jezik.

Kopirati
Drag cursor here to close