Projekt studenata

Mostar: Studenti predstavili poeziju na našem i turskom jeziku

Institut 'Yunus Emre' bit će domaćin još nekim programima tijekom ljeta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.
Kultura / Flash | 08. 06. 2019. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U bašti instituta 'Yunus Emre' u petak navečer održan je program pod nazivom 'Putovanje kroz stihove'.

Studenti su čitali poeziju na lokalnom i turskom jeziku, a sudionici su bili polaznici Odsjeka za turski jezik i književnost i Odsjeka za bosanski jezik i književnost Univerziteta 'Džemal Bijedić'.

Betül Göktaş je u uvodnom obraćanju zahvalila vicekonzulu Republike Turske u Mostaru na dolasku i rekla: "Sretni smo što smo večeras ovdje zajedno sa ljubiteljima poezije i što smo u prilici da budemo domaćini jednog ovakvog programa.

Za večer poezije možemo zahvaliti višemjesečnom zalaganju i radu profesorice Ömriye Bayrak i asistentice na Odsjeku za turski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić Selme Čusto, kao i Fatimi Trbonja koja dolazi s aOdsjeka za bosanski jezik i književnost istog fakulteta. Zahvala ide i studentima koji su sudjelovali u programu".

Ömriye Bayrak je također uputila nekoliko riječi prisutnima: "Poznati filozof Hegel je rekao 'Poezija je najuzvišenija i najteža profinjena umjetnost'. Poezija je sve što život jeste. Nekad je to ljubav, nekad san, nekad majka, nekad otac, nekad voljena osoba. Zato čovjek život treba posmatrati kao poeziju", zaključila je.

Institut 'Yunus Emre' bit će domaćin još nekim programima tijekom ljeta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Kopirati
Drag cursor here to close