O jeziku

Mostar: Obilježena 170. obljetnica hrvatskog jezika u javnoj uporabi

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u ponedjeljak navečer održana je svečanost gdje se govorilo o povijesti hrvatskoga jezika, njegovom očuvanju ...
Kultura / Flash | 24. 10. 2017. u 00:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom ponedjeljka u organizaciji Zavoda za školstvo Mostar organiziran je niz sadržaja kojim je obilježena 170. obljetnica hrvatskog jezika u javnoj uporabi.

U osnovnim i srednjim školama u obje smjene organiziran je sat na kojem je bilo govora o povijesti hrvatskoga jezika, dok je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru organizirana tribina sa studentima hrvatskoga jezika i književnosti.

Poetsko-scensko-glazbeni kolaž 'Hercegovina IV' upriličen je na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Mostar za učenike i studente. U Narodnoj knjižnici HNŽ održano je predavanje na temu 'Od anonimnosti do kanonizacije'.

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u ponedjeljak navečer održana je svečanost gdje se govorilo o spomenutoj obljetnici, povijesti hrvatskoga jezika, njegovom očuvanju, a tijekom programa upriličeni su recitali, te je pročitan i govor Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz 1847. godine.

Između ostalih prisutnima su se obratili uime Zavoda za školstvo Lidija Jerković, predsjednik vlade Hercegovačko - neretvanske županije Nevenko Herceg, dok je Perina Meić održala kratko podsjećanje na povijest hrvatskog jezika.

"Borba za očuvanje samobitnosti i samosvojnosti hrvatskoga jezika nastavljena je i u godinama koje su uslijedile, a u Bosni i Hercegovini ona i danas traje", poručio je Herceg.

Istaknuo je kako je hrvatski jezik, ustavno i zakonski, ravnopravan s druga dva jezika, ali u praktičnoj provedbi jezične ravnopravnosti postoje značajni problemi.

"Stoga, na poseban način pozdravljam i podržavam ideju Zavoda za školstvo da različitim aktivnostima među mladeži, od one osnovnoškolske do studentske, osnaži svijest o ulozi hrvatskoga jezika - jer narod je živ dok je živ njegov jezik, vjera i tradicija – zatreš li jezik, zatro si narod", dodao je.

Pred kraj programa dodijeljene su prigodne nagrade za učenike osnovnih i srednjih škola koji su bili najbolji u sastavljanju literarnih radova, dok je Narodna knjižnica nagradila članicu koja je tijekom godine pročitala najviše knjiga, te isto tako i svoju najstariju članicu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close