Humski dani poezije

Mostar: Mladi učili o ikavici

Program su moderirali predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Ivan Sivrić, te Anita Martinac i Antun Lučić. U Mostaru (u Kosači) su održane i ikavske radionice.
Kultura / Flash | 19. 10. 2017. u 01:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne organiziralo je 18. Humske dane poezije koji su započeli u Livnu u ponedjeljak, a u Mostaru se tijekom srijede održao ikavski skup.

Ikavski skup je održan u zgradi mostarske Gimnazije gdje su mladi mogli čuti nešto više o ikavici, pjesme pjevane ikavicom, tekstove pisane ikavicom, a mogli su se vidjeti i neki stari predmeti koji se vežu za podneblje nastanka ikavice.

Program su moderirali predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Ivan Sivrić, te Anita Martinac i Antun Lučić. 

Voditelj Ikavskog skupa Antun Lučić uveo je prisutne u svijet ikavice u svom uvodnom izlaganju, dok je Anita Martinac učenicima kroz svoj roman 'Medaljon' predstavila običaje i ikavicu Zapadne Hercegovine. Gimnazijalac Damir Kočić govorio je o ikavici, običajima i nošnji Bosanske Posavine.

Zbor Gimnazije Mostar predstavio se s prigodnim pjesmama te recital učenika, molitve na ikavici i tradicionalne pjesme.

U Mostaru (u Kosači) su održane i ikavske radionice. U maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u 19 sati održan je središnji dio Ikavskog skupa koji se sastojao od filoloških pogleda, književnih prinosa i etnostavki s naglaskom na žensku narodnu nošnju iz Posavine.

Humski dani poezije završit će u galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u petak 20.10. sveknjiževnom večeri. Početak je u 18 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close