Gradska kuća

Čeka se odgovor na stari dogovor: Kad će Hrvatska, Turska i BiH obnoviti kuću Mujage Komadine?

Krajem rujna 2010. godine tadašnji ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Turske održali sastanak u New Yorku gdje se govorilo i o ovome projektu.
Kultura / Flash | 27. 09. 2021. u 12:59 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska, Hrvatska i BiH trebale bi, ako će se držati (davnih) dogovora obnoviti kuću Mugaje Komadine koja desetljećima kao ruševina stoji na mostarskoj Šetnici.

Naime, još se početkom prošlog dese4tljeća pojavila inicijativa kako bi se kuća obnovila uz pomoć ove dvije države i kako bi postala Gradska kuća.

Krajem rujna 2010. godine tadašnji ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković i vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu održali sastanak u New Yorku gdje se govorilo i o ovome projektu.

''U odnosu na konkretne korake međusobne suradnje, složili su se da se održi sastanak političkih direktora u cilju jačanja praktične suradnje, da se organizira poslovni forum u Zagrebu, da se vlasti na lokalnom suradnju potaknu na suradnju u cilju zajedničkog prosperiteta, te da se u gradu Mostaru pokrene pilot-projekt kroz aktivnosti koje će uključiti Gradsku kuću i Glazbenu školu'', stoji u izvješću s tog sastanka u kojem se napominje kako je i tijekom službenog posjeta BiH i Mostaru turski predsjednik Abdullah Gϋl obećao je potporu projektima u gradu na Neretvi.

Potom je nekadašnji mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić podsjećao aktere ovoga dogovora na projekt kojeg su spominjali.

Tako je godinu dana kasnije Bešlić pisao hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović kako bi je podsjetio na izgradnju glazbene škole u Mostaru te na projekt Gradske kuće, a u ožujku 2013. godine i hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću i tadašnjem predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi.

''Ovim putem želim Vas podsjetiti na zajednički dogovor tadašnjeg ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića s kolegama ministrima Republike Turske i Bosne i Hercegovine o načelnom prihvaćanju obveze da se unutrašnjost škole i nabava glazbenih instrumenata zajednički financira, odnosno završi kao zajednički projekt triju država, te završetak obnove objekta Gradske kuće na šetnici Nikole Šubica Zrinjskog. Njegovom realizacijom, osim što bi se znatno podigla kvaliteta obrazovanja, jer se sada nastava odvija na dva mjesta u ne uvjetnim prostorima i uz nedostatak instrumenata, dodatno bi se osnažila integracija grada'', pisao je Bešlić.

Do tada, dok zgrada miruje, tu i tamo se pojave svojatanja pa se može čuti kako bi to trebala biti sveučilišna odnosno univerzitetska knjižnica što je bila do rata. Mostarsko Sveučilište najavilo je pak kako će se po okončanju imovinsko-pravnih sporova u ovo zdanje smjestiti Sveučilišna knjižnica.

No, do sada se nije javno govorilo o projektu kojim bi, nakon obnove, Mujagina kuća bila samo gradska.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close