Manifestacija

Konjic u znaku Kasima Prohića

U posljednjim godinama života aktivno je sudjelovao u mnogim znanstvenim projektima, kulturnoj razmjeni i okruglim stolovima
Kultura / Flash | 20. 12. 2018. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnja, Druga manifestacija posvećena životu i djelu Kasima Prohića 'Činiti i biti' - počela je 17.12. poetsko-scenskim performansom u Galeriji Narodnog univerziteta u Konjicu.

Koncertom klasične glazbeu srijedu navečer nastavljen je program manifestacije 'Kasim Prohić - činiti i biti'. Sudjelovali su: prof. Emir Nuhanović, klarinet i učenici i učenice Baletske i Muzičke škole 'Amadus' uz klavirsku suradnju prof. Belinde Krnić.

Program je održan u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic.

Prohić je bio bosanskohercegovački filozof, profesor estetike i suvremene filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji je čitav svoj život u sebi vodio bitku između pjesnika i diskurzivnog mislioca. Rodio se u Konjicu, 25. listopada 1937. godine. U svom rodnom gradu je završio gimnaziju, a tijekom školovanja je pisao poeziju i objavljivao u omladinskim časopisima.

Od 1963. do 1964. boravi u Minhenu kod profesora Helmuta Kuhna i Max Müllera i spremao je svoju doktorsku disertaciju koju je uspješno obranio u Sarajevu 1964. godine. Za docenta je izabran 1967. godine, a istovremeno postaje i glavni urednik novopokrenute sarajevske omladinske revije 'Lica', koja izlazi i dan-danas.

Na prijedlog profesora Vanje Sutlića i Andrije Krešića, 1972. godine, Prohić postaje glavni urednik poznate filozofske biblioteke 'Logos', a tu funkciju je vršio sve do svoje smrti. Iste godine u sarajevskoj 'Svjetlosti' izlazi i njegova studija o djelu Meše Selimovića 'Činiti i biti'.

U posljednjim godinama života aktivno je sudjelovao u mnogim znanstvenim projektima, kulturnoj razmjeni i okruglim stolovima, kao i u razgovoru o širem jugoslavenskom kulturnom prostoru. Umro je nakon kratke i teške bolesti u zagrebačkoj bolnici Rebro, 30. studenog 1984., sa tek navršenih 47 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close