Nagrade i koncert

Konjic: Spektaklom završen Festival glumca

Oni su nagrađeni za uloge u predstavi "Ravna ploča", Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.
Kultura / Flash | 29. 06. 2019. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak navečer je održan glazbeni program '6. Festivala glumca BiH', kojeg tradicionalno na završnici pomenutog Festivala priređuje KUU 'Sejfullah' Konjic u partnerstvu sa Narodnim univerzitetom Konjic. Bilo je ovo ponovno iskustvo sa maestralnim bendom 'Divnahana', koji je, prema trrdaiciji, vraćan na bis, a Konjičani - zahvalna publika su ispratili svaku numeru, zajedno sa solisticom Šejlom Grgić.

Nakon prvog repertoarskog bloka 'Divanhane', uslijedila je svečana ceremonija dodjele maski konjičkih drvorezbara, koje su za laureate i laureatkinje '6. Ferstivala glumca BiH', svojim umijećem i kreativnošću izradili konjički drvorezbari brenda 'Zanat' i 'Rukotvorine' - ponosni vlasnici UNESCO priznanja za zaštitu nematerijalnih vrijednosti; ove stoljetne 'konjičke-zanatske tradicije'.

Dodjeljene su i glavne nagrade pomenutog festivala, nagrade za regionalni program, nagrade za mlade glumce, a sve prema ocjeni i glasovima publike, te specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru, gdje su uz glasove publike mišljenje dali i članovi Umjetničkog vijeća Festivala u Konjicu.

Foto: Vehid Šišić / Detalj sa završnice Festivala glumca

Program svečane ceremonije dodjele nagrada vodio je Benjamin Mušinović, direktor 'Festivala glumca BiH', koji je posebice istaknuo važnost zajedničke suradnje regionalnih i bosnaskohercegovačkih institucija; zahvlaivši se svim pokroviteljima, prijateljima, sponzorima i donatorima koji su prezentirani na video zidu uz promociju njihovih brendova, te svakako uz najjveću zahvlanost konjičkoj publici zbog koje ovaj Festival već šest godina predstavlja najjrecentniija domaća teatarska ostvarenja.

Posebno je istaknuta važnost podrške od strane kompanija Bosnalijek-generalnog pokrovitelja '6. Festivala glumca BiH', zatim generalnog festivalskog sponziora - Privredno društvo 'Igman' d.d. Konjic i općine Konjic, te resornih institucija i ministarstva koje podržavaju 'Festival glumca BiH', a to su: ministarstva kulture i sporta FBiH, Fondacija za muzičke scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarsvo obrazvanja, znanosti, kulture i sporta BiH, te brojnih gospodarski subjekti iz Konjica.

Foto: Vehid Šišić / Detalj sa završnice Festivala glumca

Najbolja glumica na festivalu je - Gordana Boban, za ulogu 'Delfe' u predstavi 'Ravna ploča', Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Najbolji glumac festivala je - Nusmir Muharemović za ulogu 'Gabre' u predstavi 'Ravna ploča', Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za kolektivnu glumačku igru prema glasovima publike i odluci Umjetničkog vijeća festivala u Konjicu dodjeljena je Ansamblu Albanskog nacionalnog teatra iz Skoplja u predstavi 'Bezruki'. Nagrada za najbolju glumicu u kategoriji regionalnog programa ide u ruke Mie Simonović za ulogu 'Ane' u predstavi 'Moćni rendžeri ne plaču', Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad & Sterijinog pozorja.

Nagrada za najboljeg glumca u kategoriji regionalnog programa – pripala je nacionalnom prvaku, glumcu Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb, Goranu Grgiću, za ulogu 'Dekoratera' u predstavi 'Dekorater', Kazališta 'Lectirum' Zagreb.

Nagrada za najbolju glumicu u kategoriji mladih pripala je Mariji Đurić za ulogu 'Nere' u predstavi 'Tre sorelle', Centra za kulturu Tivat & Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje. Nagradu za najboljeg glumca u kategoriji mladih je dobio Dino Bajrović za ulogu 'Franka' u predstavi 'Sjećanje vode', Otvorene scene Obala & Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close