Druženje

Kaplan u Mostaru: Književni most je jedna od ljepših stvari u umornom gradu

Moderatorica večeri Andrijana Copf je s Kaplanom između ostaloga razgovarala i o 'Mostarskoj zbirci', o njegovom prvom romanu 'Trganje' koji ovih dana izlazi iz tiska, o vremenu, svijetu, nama.
Kultura / Flash | 07. 11. 2017. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi gost programa 'Književni most' u Narodnom pozorištu Mostar je bio višestruko nagrađivani pjesnik Almin Kaplan, a program je održan u 'Studiju 64' Narodnog pozorišta Mostar. I u ovom izdanju ciklusa 'Književni most' s autorom se razgovaralo o njegovim knjigama poezije, među kojima i o najnovijoj knjizi 'Bukara' za koju je dobio nagradu na natječaju Fondacije za izdavaštvo u 2016. godini i koja će upravo u Narodnom pozorištu Mostar po prvi put biti predstavljena u javnosti.

Moderatorica večeri Andrijana Copf je s Kaplanom između ostaloga razgovarala i o 'Mostarskoj zbirci', o njegovom prvom romanu 'Trganje' koji ovih dana izlazi iz tiska, o vremenu, svijetu, nama.

"'Književni most' u Narodnom pozorištu Mostar, bila bi, da je sreće, jedna od ljepših stvari koje su se dogodile ovom umornom gradu. Njegova važnost nije i ne smije biti u tome što se dogodio, već što će se, nadam se, nastavi događati, dakle trajati.

Moje predstavljanje u 'Književnom mostu', slagao bih da kažem da me ne raduje. Dobro je, ponekad, družiti se s publikom. To je prilika da neke nove uratke isprobaš i da vidiš kako to zvuči izvan tvoje sobe i kako (na kraju krajeva) na to reagiraju potencijalni čitatelji", rekao je između ostaloga Kaplan.

"U 'Mostarskoj zbirci' sam od sjećanja slagao moj osobni Mostar, onakav kakvim ga ja osjećam. U taj Mostar ugradio sam sve ono što sam godinama skupljao i čuvao... 'Bukara' je zbirka o ljudima koji su se negdje zastisnuli (zagubili) u užasu devedesetih, kao one stvarčice što popadnu za komodu i koje najčešće nikada ne nađemo", govorio je Kaplan.

Almin Kaplan je rođen 1985. godine. Piše poeziju i prozu. Objavljivao je u mnogim književnim časopisima iz zemlje i regije. Urednik je portala za književnost i kulturu 'Strane' i član je PEN centra Bosne i Hercegovine. Dobitnik je četiri nagrade za poeziju među kojima su i nagrade 'Mak Dizdar' i 'Risto Ratković' (prva nagrada za mlade pjesnike). Do sada je objavio knjige: 'Biberove kćeri' (poezija), 'Čekajući koncert roga' (poezija), 'Ospice' (roman u stihovima), 'Mostarska zbirka' (poezija), 'Bukara' (poezija), 'Trganje' (roman). Živi nedaleko od Stoca.

Kopirati
Drag cursor here to close