Folklor i nošnje

KUD Blagaj gostovao u Istri

Predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta Muhamed Muratagić poručio je da tradicijskom rujanskom manifestacijom žele dati doprinos u očuvanju i promociji bošnjačke kulture.
Kultura / Flash | 04. 09. 2018. u 20:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvornim pjesmama sevdalinkama, plesovima i igrama iz Bosne i Hercegovine i šarenilom boja narodnih nošnji, predstavili su se sudionici rujanske manifestacije 'Dani bošnjačke kulture' koji su u organizaciji buzetske Bošnjačke nacionalne zajednice i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i državnog Vijeća za nacionalne manjine, u svom 11. izdanju održani u Narodnom domu u sklopu gradskog praznika i Subotine.

Predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta Muhamed Muratagić poručio je da tradicijskom rujanskom manifestacijom žele dati doprinos u očuvanju i promociji bošnjačke kulture.

"Kada smo je prije 11 godina pokrenuli nismo ni razmišljali da će postati dio programskog obilježavanja Dana Grada Buzeta - rujanske Subotine i dio turističke ponude sjevera Istre što je za nas čast, ali i obaveza da predstavimo jedan dio bogatog kulturnog identiteta i stvaralaštva Bošnjaka Buzeta, Istre, Bosne i Hercegovine i šire.

  / KUD Blagaj u Buzetu

Drago mi je da su Dani bošnjačke kulture svojim programskim sadržajima prerasli lokalne okvire i postali manifestacija regionalnog karaktera koja je svojim programima na visokoj razini privukla mnoge bošnjačke udruge koje se bave kulturnim stvaralaštvom da sudjeluju u njenim sadržajima.
Programe buzetske Bošnjačke nacionalne zajednice prepoznali su Grad Buzet, Istarska županija i Vijeće za nacionalne manjine koji su i njihovi pokrovitelji što govori da su se Bošnjaci Buzeta, a i šire kvalitetno integrirali i afirmirali u Gradu Buzetu i Istarskoj županiji", istaknuo je Muratagić.

  / KUD Blagaj u Buzetu

U svojim obraćanjima, izaslanik Muftije dr.Azziza ef. Hasanovića, predsjednik Mešihata RH glavni Imam Elvedin ef. Posavljak, predstojnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Draženko Janjušević, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić i istarski župan Valter Flego, naglasili su važnost ovakvih manifestacija koje prikazuju bogatstvo kulture određenog područja.

Nastupili su članovi KUD-a "Kršanski ljiljani" iz Kršana, KUD-a "Đulistan" iz Labina, KUD-a "Bosna" Istarske županije iz Pule, ujedno najstarijeg KUD-a bošnjačke manjine u Istri. Efektan je bio i nastup gostujućeg KUD-a "Blagaj" iz Blagaja, Bosne i Hercegovine koji slavi 70 godina rada i postojanja. Predstavili se sa igrama iz okoline Mostara i igrama iz okoline Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close