Mostar

Forum 2024: Predstavili se Simfonijski orkestar i Udruženje umjetnika

U okviru Foruma 2024 predstavili su se Simfonijski orkestar Mostar i Udruženje umjetnika.
Kultura / Flash | 21. 06. 2018. u 00:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru Foruma 2024, na Španjolskom trgu u Mostaru organizirano je predstavljanje rada Simfonijskog orkestra Mostar i Udruženja umjetnika.

Stanovnicima Mostara predstavio se gudački kvartet Simfonijskog orkestra koji je upriličio izvedbu Vivaldijevih simfonija: Simfonija br. 1. u C-duru i Mala simfonija u G-duru.

Korijeni današnjeg Simfonijskog orkestra Mostar sežu u 1888. godinu, kada je u Mostaru utemeljeno Hrvatsko pjevačko društvo 'Hrvoje', u sklopu kojega je djelovao i orkestar do početka Drugog svjetskog rata.

Početkom 50-ih godina 20. stoljeća inicijativu u glazbenom životu Mostara preuzela je Glazbena škola koja je dala i prve instrumentaliste. Time su bili stvoreni preduvjeti za osnivanje školskog orkestra. U travnju 1954. godine imenovano je prvo vodstvo Gradskog orkestra, koje će četiri godine kasnije prerasti u Simfonijski orkestar.

Članovi Udruženja umjetnika su tijekom programa stvarali nove, ali i završavali prije započete radove. Zainteresirani su mogli saznati nešto više o radu ovog udruženja, te također nešto više o slikarstvu.

Nevladina organizacija Udruženje umjetnika u Mostaru osnovano je 1993. godine i cijelo vrijeme djelovalo je u cilju afirmacije svih grana umjetničkog stvaralaštva. Prvih godina, pored likovne, aktivno su radile i druge sekcije poput literarne, teatarske i glazbene. Udruženje okuplja članstvo iz cijelog grada Mostara kao i iseljenike.

"Za mene je ovo nesvakidašnji i veoma značajan događaj jer smo uspostavili neposrednu komunikaciju sa građanima, posebno sa mladim ljudima koji su se zanimali za naš rad, ovdje u ambijentalnom prostoru ispod stoljetnih platana našeg Šetališta. Kompozicije u izvođenju kvarteta Simforijskog orkestra Mostar inspirativno su djelovao na mene. Ovo je dobra zamisao organizatora i predstavlja svježinu u svakodnevnom životu građana", kazala je sudionica programa Zarifa Velić.

"Za naše Udruženje ovo je istinski izazov zbog značaja aplikacije Mostara za buduču europsku prijestolnicu kulture. Potpuno smo svjesni koliko bi Mostar time povećao svoj ugled ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu. Takva šansa pruža se veoma rijetko u dužem vremenskom periodu. Naši umjetnici su sa oduševljenjem prihvatili učešće u Forumu 2024 pridružujući se na taj način povećoj obitelji umjetnika koji su se do sada predstavili.

Cijenim trud organizatora, sve njihove aktivnosti i napore koje čine u cilju afirmacije aplikacije odnosno potencijala koje grad ima bilo da je riječ o ustanovama kulture, nevladinim udruženjima i pojedincima umjetnicima, rekao je predsjednik Udrtuženja umjetnika Mostara Zlatko Serdarević.

Projekt 'Forum na šetalištu' pokrenuli su Tim za izradu aplikacije Grada Mostara, Forum 2024, Studio za izvedbene umjetnosti i Grad Mostar, u suradnji sa studentima Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta 'Džemal Bijedić', s ciljem upoznavanja stanovnika Mostara o kandidaturi Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close