Bašlija

'Čuvari tradicije' prošli kroz Mostar i još sedam gradova BiH

Sudionici su svoju raskošnu tradiciju predstavili kroz pet koncerata koji su se održavali na Ilidži, Konjicu, Zenici, Jajcu i Mostaru.
Kultura / Flash | 07. 08. 2019. u 07:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U periodu 31.7. - 5.8. održan je 4. Međunarodni festival folklora za djecu i mlade 'Čuvari tradicije'. Na ovogodišnjem festivalu predstavilo se preko 500 sudionika iz sedam zemalja među kojima su predstvanici Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, Grčke, Srbije, BiH. Organizator ovog festivala je Udruženje za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva 'Bašlija' iz Sarajeva.

Sudionici su svoju raskošnu tradiciju predstavili kroz pet koncerata koji su se održavali na Ilidži, Konjicu, Zenici, Jajcu i Mostaru.

Sudionici su pored koncertnih sadržaja imali priliku da obiđu i kulurno-povijesne spomenike, turističke ljepote i potencijale Ilidže, Sarajeva, Zenice, Konjica, Jablanice, Travnika, Jajca, Mostara.

"Ovim projektom, osim što smo našim sugrađanima i istinskim zaljubljenicima u tradiciju i folklorno stvaralaštvo priredili veoma zanimljiv i raznovrstan program kroz pet koncerata u pet gradova, mislim da smo dodatno ojačali međunarodnu suradnju, otvorili vrata i puteve za uzvratne posjete.

Foto: Bljesak.info / Uručenje plakete za Džmu Hurića na festivalu folklora u Potocima

Ostvareni su i dodatni ciljevi projekta kao što su: očuvanje tradicije i drugih vrijednosti i potencijala naše domovine i zemalja sudionica, a razvili smo nova prijateljstva među sudionicima i stvorili neraskidiv lanac prijateljstva, mira i tolerancije za budućnosat.

Svemu tome doprinijeli su oni bez kojih ovaj festival ne bi sijao tako velikim sjajem, a to su Općini Ilidža, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i ministarstvo kulture i sporta FBiH koji su financijski podržali ovaj projekat, stoga im se najsrdačnije zahvaljujem u osobno ime i ime svih sudionika", kazao nam je predsjednik udruženja 'Bašlija' i direktor festivala Džemo Hurić. Organizatori festivala folklora u Potocima, Huriću su dali posebno priznanje.

Kopirati
Drag cursor here to close