Povijesno područje

Crkva u Ravnom proglašena nacionalnim spomenikom BiH

Članovi Povjerenstva usvojili su izmjene i dopune Odluke o proglašenju kulturnog pejzaža - memorijalni kompleks Muzej "25. Maj" u Drvaru nacionalnim spomenikom BiH, a izmjene se odnose na uvrštenje mjesta i ostataka Spomenika žrtvama fašizma.
Kultura / Flash | 23. 01. 2018. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osamnaesta sjednica Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika održana je 22. siječnja 2018. godine. Predsjedatelj Povjerenstva Radoje Vidović i članovi prof. dr. Amir Pašić i Goran Milojević donijeli su odluku o proglašenju povijesnog područja – Crkva sv. Mitre sa starim grobovima u Ravnom nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Članovi Povjerenstva usvojili su izmjene i dopune Odluke o proglašenju kulturnog pejzaža – memorijalni kompleks Muzej '25. Maj' u Drvaru nacionalnim spomenikom BiH. Izmjene i dopune odluke odnose se na uvrštenje mjesta i ostataka Spomenika žrtvama fašizma.

Pored toga, članovi Povjerenstva donijeli su i odluke kojima se utvrđuje da sljedeća dobra ne ispunjavaju kriterije za proglašenje dobara nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine:
1. Turbe Sefer-paše Alikadića sa mezarjem u selu Kamenica, zaseok Odžak, općina Ilijaš;
2. Lokalitet Vile Božić, Grad Banja Luka;
3. Javna česma Careve vode, Pale.

Povjerenstvo je razmotrilo prijedloge za pokretanje postupka izmjena i dopuna odluka za kulturni pejzaž - Spomen park žrtava fašističkog terora Garavice, Bihać; graditeljsku cjelinu – Memorijalni kompleks Šušnjar, Sanski Most; mjesto i ostatke graditeljske cjeline – Sinan-begove džamije (džamije Sinan-bega Boljanića) u Čajniču; i povijesnu građevinu – Vila Emericha Pascola u Banjoj Luci i zaključilo da, temeljem članka 40. Poslovnika o radu Povjerenstva, pokrene postupak izmjena i dopuna odluke za sva 4 dobra.

Osamnaestoj sjednici su uz članove Povjerenstva nazočili zamjenik veleposlanika Republike Turske u BiH, predstavnica veleposlanstva Francuske i predstavnica Ureda Visokog predstavnika u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close