Mostarsko proljeće

Ansambl ''Lado'' oduševio Mostarce

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine, sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbe
Kultura / Flash | 12. 04. 2018. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Mostarskoga proljeća 2018. – XX. dana matice hrvatske u Mostaru je nastupio Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine, sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Raznolikost hrvatske plesne baštine prati isto takvo bogatstvo vokalnog i instrumentalnog glazbenog izražavanja, te mu LADO od početaka pridaje iznimno pozornost. Upravo je po tome LADO poseban i u svjetskim razmjerima, jer ne samo da njegovi izvođači istodobno plešu i pjevaju, već su u mogućnosti pretvoriti se iz plesnog ansambla u reprezentativni folklorni zbor, sposoban za izvođenje najzahtjevnijih glazbenih partitura.

U 69 godina postojanja, Ansambl LADO održao je više od 5000 koncerata na gotovo svim kontinentima i osvojio brojne nagrade. Mnogi LADO nazivaju „putujućim muzejom“, jer osim vrhunske izvedbe, umjetnici ansambla na pozornici prikazuju i jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote od kojih su neke stare i više od stotinu godina.

Kopirati
Drag cursor here to close