Zvonko Kusić

50 godina Deklaracije: Hrvatski jezik i dalje na udaru

Kultura / Flash | 16. 03. 2017. u 10:31 R.I.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Donošenje Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika bio je jedan od ključnih trenutaka u borbi hrvatskog naroda za svoju samobitnost i vlastiti identitet koji je ujedno označio i početak kraja tragičnih hrvatskih iluzija o Jugoslaviji i jugoslavenstvu'', istaknuo je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić u izjavi u povodu 50. godišnjice Deklaracije.

"Stoljećima su Hrvati čuvali i branili svoj jezik boreći se za njegovu uporabu u javnom životu i za pravo da ga nazivaju svojim nacionalnim imenom. Tek je uspostava slobodne i samostalne hrvatske države omogućila da ciljevi Deklaracije postanu stvarnost", ističe Kusić.

Danas je hrvatski jezik, dodaje Kusić, izložen globalizaciji, ali i uzaludnim pokušajima da mu se ospori pravo na postojanje, međutim hrvatski jezik danas je ne samo službeni jezik u Republici Hrvatskoj, nego i jedan od službenih jezika Europske unije priznat i normiran kao zasebni jezik na globalnoj razini.

"Ponosni zbog tog uspjeha trebamo se uvijek sa zahvalnošću sjećati svih koji su sudjelovali u hrabrom domoljubnom činu hrvatske kulturne i intelektualne elite, izradi i donošenju Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Neka nam oni budu uzor i nadahnuće u suočavanju hrvatskog jezika s današnjim izazovima te u promicanju jezične kulture u skladu s hrvatskom tradicijom i potrebama suvremenog društva", poručio je predsjednik HAZU.

Kopirati
Drag cursor here to close