Izložba

20 godina poslije: Mostar treba biti grad bez granica i jedinstven za sve

Kultura / Flash | 09. 12. 2013. u 12:17 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba fotografija ''Mostar - 20 godina poslije'', autora Adamira Jerkovića, otvorena je danas u JU ''Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo'' u Sarajevu, u organizaciji Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine, i bit će postavljena 14 dana.

Izložba je postavljena povodom 20. godišnjice stradanja grada Mostara, a govori o sporom procesu obnove tog grada.

Jerković je kazao da je izložba postavljena četvrti put u BiH te da predstavlja podršku Mostaru i Mostarcima i svim ljudima dobre volje da bi prevazišli podjele i počeli s procesom reintegracije koji bi mogao dovesti do obnove infrastrukture i ukupnog života.

Izložene su 23 fotografije koje su ranije bile postavljene u Mostaru, Tuzli i Zenici i u nekoliko turskih gradova, a poslije Sarajeva će ići u Goražde.

Jerković je podsjetio da je u Mostaru vođen težak hrvatsko-bošnjački rat s velikim posljedicama koje i danas opterećuju taj grad. Smatra da su gotovo dvije decenije i više nego dovoljne da rekonstrukcija porušenih objekata i zgrada bude neometana.

''U Mostaru su teško oštećeni brojni spomenici kulture, 18 godina poslije sukoba grad nije dovoljno obnovljen, a još gore je što je podijeljen na nacionalnoj osnovi'', kazao je Jerković te dodao da dvije strane u Mostaru koje povezuje novi Stari most ne vide istim očima.

Naglasio je da su u gradu na Neretvi podjele uočljive te da taj grad treba postati i hrvatski i srpski i bošnjački ponos.

''Prilikom dolaska u Mostar točno se zna da li je hrvatski ili bošnjački dio grada, granice trebaju biti izbrisane, a Mostar jedinstven za sve'', zaključio je direktor Arhiva i autor izložbe Adamir Jerković.

Kopirati
Drag cursor here to close