Festival @Neum

Završni dan NAFF-a: S nestrpljenjem se očekuje dodjela nagrada

Iako svi s nestrpljenjem očekuju dodjelu nagrada, ipak su pomno slušali šta ima za kazati autorica animacije u filmu koji se bavi zanimljivom pričom.
Kultura / Film TV | 04. 07. 2019. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završnog dana NAFF-a u jutarnjim satima održano je master class predavanje jedne od autorica filma „Two baloons“ iz SAD-a. Iako svi s nestrpljenjem očekuju dodjelu nagrada, ipak su pomno slušali šta ima za kazati autorica animacije u filmu koji se bavi zanimljivom pričom. U centru priče su dva putnika koja se vraćaju na mjesto prožeto zvijezdama i oblacima, gdje je ljubav na početku svega postojećeg – svijet prirode.

Vanessa Pridgen u svom izlaganju je prikazala način na koji je film rađen. Nekoliko video dijelova koje je izdvojila kako bi pokazala proces rada, oduševio je sve one koji su slušali ovo predavanje. Mark Smith koji je inače reditelj ovog filma unio je veliku strast u njegovu realizaciju, te je čak prodao dio svoje imovine kako bi sve mogao finansirati, kazala je Vanessa tokom predavanja.

Francuska i ruska produkcija favoriti svih autora

Nakon predavanja autori filmova su diskutirali o filmovima koji su prikazani prethodne, posljednje večeri. Francuska i ruska produkcija čini se, posebno su oduševili sve učesnike Festivala animiranog filma u Neumu. Zanimljivo je i da je ove godine na natječaj pristiglo čak 124 filma iz Francuske što je rekordan broj do sada. Oni imaju dosta kvalitetne i zanimljive filmove – moglo se čuti od autora koji su stigli u Neum. 

Tako su i sinoć na veliko oduševljenje naišli filmovi „Dies Irae“ i „Black bread“ iz Francuske. Dvije različte teme iz iste zemlje – jedna priča o mladom dečku koji prvi put nastupa kao violinist u simfonijskom orkestru – dok nas drugi film uvodi u nešto mračinije teme. Dok „Dies Irae“ postavlja pitanje hoće li violinist pobijediti strah pred publikom, „Black bread“ govori o mladom pastiru koji je promoviran u glavnog sudionika prakse neobičnog štovanja unutar zatvorene zajednice. 2D i 3D tehnika, različitite teme i načini realizacije – a opet jednako dobri filmovi – slažu se svi koji su pogledali ove filmove.

Izlet brodom posebna atrakcija za sudionike NAFF-a

NAFF ne bi bio to što jeste da ne nudi i odličnu zabavu za sve sudionike, autore filmova na Festivalu. Naravno i novinari su svake godine sastavni dio ovog uzbudljivog filmskog putovanja, koje je ove godine trajalo 6 dana. Tako su pretposljednjeg dana NAFF-a svi sudionici uživali u izletu brodom, tijekom kojeg su razgledali sve ljepote Neuma a nakon toga uživali u zajedničkom ručku na jednom splavu.

Uz morske plodove i dobro vino, savršeno se uklopilo i kupanje u moru – te mnoštvo dobrih šala uz neizbježan smijeh. Autori koji dolaze iz Španjolske su pak bili najveseliji, te su svojom dobrom energijom i skokovima u more uveseljavali sve prisutne na splavu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close