Do sljedeće godine, Veni vidi vici, viva!

Završio 4. Viva film festival: Grad Prix za film “Naše korijenje”

Grand Prix Viva film festival dobio Andrea Russella za film “Naše korijenje”
Kultura / Film TV | 16. 09. 2018. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grand Prix 4. Viva film festival otišao je u ruke Francuza Andrea Russella, za film “Naše korijenje”.

''Počašćen sam što sam dobio ovu nagradu. Čak i prije nego što sam pozvan na ovaj festival, planirao sam posjetiti Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, tako da sam ovdje stigao malo prije festivala. Pogledao sam mnogo filmova na festivalu i zaista je bilo dobrih ostvarenja, ali moj je pokrio nekoliko aspekata i zato smatram da je najbolji po ocjeni žirija'',  kaže pobjednik ovogodišnjeg Viva film festivala.

Prva polovina posljednjeg dana festivala već tradicionalno je posvećena najmlađim sudionicima, koji su u ranim jutarnjim satima došli u Sarajevo. Njih 80 je u Art Kinu Kriterion gledalo projekcije bh. omladinskih filmova koje su sami napravili, na prošlogodišnjoj Viva školi filma „Od ideje do realizacije“. Mališani su razmjenjivali iskustva, bodrili jedni druge i sklapali prijateljstva. Jasno je da su oni budućnost bh. filma.

Video: Viva škola filma 2018

Nakon projekcija omladinskih filmova, uslijedila je ceremonija zatvaranja festivala, na kom je u prethodna 4 dana prikazano 119 filmova iz 85 država svijeta.

''Ovogodišnji festival je dostigao vrhunac po broju prijava. Lakše je nabrojati države odakle nismo imali prijave, nego one koje su se prijavile. Iduće godine očekujem pet festivalskih dana i više od 12 festivalskih centara. Idemo naprijed krupnim koracima u jednu svjjetliju budućnost.'', izjavio je Ratko Orozović, Art direktor festivala.

Stručni žiri ove godine imao je nimalo lak zadatak. Konkurencija je bila jača nego ikada i svi koji su ušli u službenu selekciju od preko 1500 prijavljenih filmova su pobjednici.

Video: Viva film festival


Zlatni, srebreni i brončani leptir za najbolji ekološki film odabrao je stručni žiri u sastavu: Dževdet Tuzlić, Amir Hosseini Nouri, Tarik Kupusović, Žejlko Majstorović i Martin Tajs, a nagrade su osvojili:
3. “Drvo i ja”, Marko Dimić, Hrvatska
2. “Arsenik, plačni ubica”, Andreal Ewels, Njemačka
1. “Put jedne niti”, Nebojša Ilić, Srbija

Žiri je odabrao najbolje i u kategoriji turistički  film. Njima je uručena  zlatna srebrena i brončana klapa. Članovi žijija u ovoj kategoriji bili su: Dana Emanuela Constanitnescu, Dario Novalić, Mladen Rudež i Martin Kačo, a nagrade za najbolji religijski film dobili su:
3. “Razgovor s prošlošću”, Teodora Prassa, Grčka
2. “Misija uspon”, Anel Čolo, BiH
1. “Otkrij Imotski”, Ivan Čolić i Marko Kovačević

Žiri je odabrao najbolje i u kategoriji religijski film. Njima su uručeno zlatno srebreno i brončano drvo. Tea Đurić, Jakob Finci,  fra Joso Oršolić i prof. dr Senadin Lavić,  bili su članopvi žirija, a najbolji filmovi su:
3.  “Ko sam ja”, Rose Hanavi, Indija
2. “Purnami (pun mjesec)” , Basak Gaziler Prasad, Indija
1. “Ruže iz pepela”, Onur kok, Turska

Najbolje filmove u kategoriji bh. omladinski film, zlatnu, srebrenu i brončanu kameru, odabrao je žiri u kojem su bili: Ines Tanović, Željka Šulc, Raid Faure Abu Zaideh i Carlo Marcotulli.  Treću nagradu, brončanu kameru i foto aparat CANON EOS 4000 D osvojili su mladi iz Fojnice, s filmom “Odoh ja iz Fojnice”.

Drugu nagradu, srebrnu kameru i Canon EOS 4000 D osvojili su mladi iz Tuzle za film “Zabranjena ljubav”. Prva nagrada otišla je u ruke mladima iz Orašja, za film “Pola meni-pola meni”, a osim zlatne kamere u ovaj grad ide i Canon EOS 2000.

Organizatori, prijatelji i učesnici festivala se raduju idućem, 5. Viva film festivalu, a do tada, festivalski pozdrav, Veni vidi vici, viva.

Kopirati
Drag cursor here to close