Genijalni osobenjak

Woody Allen: Sve što ste oduvijek željeli znati o nervozi na filmu

U prvome razdoblju svoje filmske karijere sklon je burlesci, groteski i parodiji, a od filma Annie Hall (1977., Oscar za film i režiju) okreće se suzdržanijoj komici zasnovanoj na duhovitim verbalnim opservacijama te intimističkim fabulama...
Kultura / Film TV | 01. 12. 2020. u 00:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Woody Allen, glumac, redatelj i scenarist, rođen je na današnji dan prije 85 godina

Proslavljeni američki glumac, redatelj, scenarist i književnik Woody Allen rođen je na današnji dan, 1. prosinca 1935. godine u New Yorku.

Allen je rođen kao Allen Stewart Konigsberg u židovskoj obitelji austrijsko-ruskog podrijetla, oca Martina Königsberga (1900. - 2001.) i majke Netty Cherrie (1908. - 2002.).

Sa 16 godina je počeo pisati šale za zvijezde kao što su Sid Caesar te se počeo zvati Woody Allen. Otišao je studirati komunikaciju i film na sveučilištu u New Yorku, ali nije imao dobre ocjene pa se ispisao. Kasnije je nakratko i pohađao gradski fakultet u New Yorku.

U prvome razdoblju svoje filmske karijere sklon je burlesci, groteski i parodiji, npr. Povampireni Miles (Sleeper, 1973), a od filma Annie Hall (1977., Oscar za film i režiju) okreće se suzdržanijoj komici zasnovanoj na duhovitim verbalnim opservacijama te intimističkim fabulama u suvremenim urbanim ambijentima, s prikazom frustracija židovskog intelektualca u New Yorku i teškoća u muško-ženskoj komunikaciji kao tematskim konstantama.

Foto: Photoreporters/Rex / Mia Farrow i Woody Allen s djecom (Dylan i Ronan) 1988. godine

Redateljsko i glumačko umijeće

U filmovima kao što su: Interijeri (Interiors, 1978), Manhattan (1979), Sjećanja na zvjezdanu prašinu (Stardust Memories, 1980), Zelig (1983), Broadway Danny Rose (1984), Purpurna ruža Kaira (The Purple Rose of Cairo, 1984), Hannah i njezine sestre (Hannah and Her Sisters, 1986), Dani radija (Radio Days, 1988), Manhattanski krimić (Manhattan Murder Mystery, 1993), Metci nad Broadwayem (Bullets Over Broadway, 1994), Moćna Afrodita (Mighty Aphrodite, 1995), Svi kažu volim te (Everyone Says I Love You, 1996), Razarajući Harry (Deconstructing Harry, 1997), Jasmine French (Blue Jasmine, 2013), Café Society (2016), većinom i glumi, usavršivši maniru nervoznog monologa.

Režijsko umijeće potvrdio je ironijskim trilerom Završni udarac (Match Point, 2005), s radnjom u Londonu, a u europske gradove ambijentira niz filmova u kojima razvija preokupacije odnosom muškaraca i žena, zbilje i imaginacije, npr. Vicky Cristina Barcelona (2008), Ponoć u Parizu (Midnight in Paris, 2011), Rimu s ljubavlju (To Rome with Love, 2012).

Komercijalno najuspješniji film bio je Mravi (pustolovna komedija iz 1998. u kojoj glumi skupa sa hollywoodskim zvijezdama kao što su: Sharon Stone, Jennifer Lopez, Sylvester Stallone, Christopher Walken, Dan Aykroyd, Anne Bancroft, Danny Glover i Gene Hackman).

Tek onda po zaradi slijede Hannah i njezine sestre, Manhattan, Annie Hall, Završni udarac, Vicky Cristina Barcelona, Ljubav i smrt, Spavač, Zločini i prijestupi i Sve što ste oduvijek željeli znati o seksu (ali ste se bojali pitati).

Autor je i više uspješnih kazališnih drama (npr. Sviraj tu stvar ponovno, Sam, 1969), napose jednočinki, a objavio je i nekoliko knjiga humorističkih feljtona, jednočinki i kratkih priča (npr. Nuspojave, 1980; Puka anarhija, 2007), a početkom ove godine objavio je i knjigu memoara.

Foto: woodyallenpages.com / Glumica Penelope Cruz i Woody Allen na setu filma "Vicky Cristina Barcelona" 

Memoari "Apropos of Nothing"

U memoarskoj knjizi "Apropos of Nothing" progovorio je i o ljubavnom odnosu sa svojom posvojenom kćerkom Soon-Yi Previn.

Allen je danas 49-godišnju Soon-Yi odgajao s glumicom Mijom Farrow, a vezu su započeli kad je djevojka imala 22 godine. U knjizi tvrdi da su vezu isprva tajili, a Mia je za njih saznala tek kad je pronašla njihove erotske fotografije. U knjizi je pojasnio da su fotografije nastale u ranoj fazi odnosa "kad nisu mogli skinuti ruke jedno s drugoga".

S Miom Farrow imao je četvero djece, a u doba kada je započeo vezu sa Soon-Yi ona je još uvijek živjela s majkom.

Kazao je redatelj i o reakciji njegove tadašnje partnerice Mie Farrow kad je saznala za aferu. Mia i Woody bili su zajedno od 1980. do 1992. kada je ona saznala da redatelj održava tajnu vezu s jednom od njezine posvojene djece, koju je i on odgajao zajedno s glumicom.

Foto: Shutterstock / Woody Allen s posvojenom kćerkom Soon-Yi Previn, sadašnjom suprugom 

Opovrgava sve optužbe

Danas, Allen uopće ne žali za onime što se dogodilo i kako se ponio.

"Bilo je trenutaka, kad su stvari postale gadne i kad su me svugdje šikanirali, kada su me pitali - da sam znao ishod, poželim li da nikad nisam prihvatio Soon-Yi? Svaki put bih odgovorio učinio bih to opet u treptaj oka", rekao je Woody Allen.

Opisao je da se on i Soon-Yi u početku nisu pretjerano voljeli, a sada su u braku više od 20 godina i još uvijek su ludu zaljubljeni. Vijest o izdavanju ove knjige memoara izazvala je mnoge kontroverze, prvo ju je trebala izdati kompanija Hachette, ali zbog masovnog prosvjeda zaposlenika odbacili su njeno izdavanje.
 
Osim zaposlenika izdavačke kompanije, knjiga je razbjesnila i njegova sina Ronana Farrowa koji tvrdi da je u memoarima zataškao navodno silovanje svoje druge usvojene kćeri Dylan.

Knjigu od 400 stranica objavila je na koncu izdavačka kuća Arcade Publishing.

Jeannette Seaver, urednica izdavačke kuće Arcade, napisala je u službenoj izjavi kako „U ovim čudnim vremenima, kada se istina često odbacuje kao ‘fake news’, mi kao izdavači radije dajemo glas cijenjenom umjetniku no da ustuknemo pred onima koji ga žele utišati“.

Woody i Soon-Yi u braku su od 1997. godine i imaju dvoje posvojene djece.

Video: Top 10 Woody Allen Movies

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close