Međunarodni festival

Viva film Festival: Visoko postaje novi festivalski centar

Gosti festivala posjetili visočke piramide
Kultura / Film TV | 14. 09. 2018. u 10:47 Bljesak.info
Kopirati

Drugi dan Viva film festivala, međunarodnog festivala ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog filma, sudionici su posjetili Kakanj i Visoko.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kaknju je kao i prethodnih godina domaćin bila Cementara Kakanj, jedna društveno-odgovorna tvornica, koja je dokaz da priroda i industrija mogu da opstaju u sinergiji. Prije obilaska cementare i zanimljive prezentacije procesa proizvodnje cementa, upriličen je okrugli stol na temu industrija i zaštita okoliša, gdje su uvodničari bili  Izudin Neimarlija, zamjenik direktora Cementare Kakanj, Željko Majstorović, klimatolog i član žirija Viva film festivala u selekciji ekološki film, te Mladen Rudež, predsjednik i osnivač Fondacije za razvoj i obnovu regije Vareš i član žirija u kategoriji turistički film.

Internacionalni sudionici festivala su na okruglom stolu diskutirali o dobrim i lošim praksama iz svojih zemalja, kada su u pitanju ekologija i industrija, priopćeno je.

Nakon zanimljivog industrijskog prijepodneva u Kaknju, ekipa Viva festivala se zaputila u Visoko, u Arheološki park „bosanska piramida Sunca“, gdje im je domaćin bio Semir Osmanagić, utemeljitelj ovog arheološkog parka. Nakon obilaska tunela Ravne i svih znamenitosti u ovom kompleksu, u novootvorenom multimedijalnom centru upriličena je promocija filmova iz ovogodišnje selekcije Viva film festivala, a zanimanje publike je bilo takvo da se tražila stolica više.

Svi autori su imali priliku da se osobno predstave publici i da kažu nešto više o idejama njihovih filmova i porukama koje nose.

Ove godine Viva film festival jedan dan gostuje u Visokom, ali zbog obima zanimanja i posjećenosti, od sljedeće godine ovaj će grad biti novi punopravni festivalski centar, istaknuli su organizatori.

Drugi dan festivala u Sarajevu, te u 11 ostalih festivalskih centara bile promocije filmova iz kategorije ekološki film, a danas su projekcije filmova iz kategorije religija. Ulaz je besplatan.

Sve dodatne informacija možete dobiti na web stranici Festivala www.vivaba.com i na https://www.facebook.com/vivafilmfest/.

Kopirati