sarajevo

Projekcijom filma 'U potrazi za santom' otvoren 5. Viva Film Festival

Peti Viva film festival, pod sloganom JEDAN FESTIVAL SVI GRADOVI, održava se do 21.rujna u 17. gradova u BiH: u Kaknju, Varešu, Mostaru, Prijedoru, Bijeljini, Visokom, Ljubuškom, Bihaću, Lukavcu, Kladnju, Goraždu, Višegradu, Orašju, Vitezu...
Kultura / Film TV | 19. 09. 2019. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je svečano otvoren 5. VIVA film festival, međunarodni festival religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog bh. filma. Festival je otvorio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, počasni predsjednik Vijeća Festivala.

''Okupiti toliko filmova iz toliko mnogo zemalja je zaista uspjeh. Do toga se došlo jer je festival okrenut pravim stvarima: omladini, ekologiji, turizmu, religiji…. To je dokaz da samo treba mlade ljude usmjeriti prema pravim vrijednostima i onda je uspjeh siguran! Ovakvi projekti daju jednu drugu sliku Bosne i Hercegovine i njenih ljudi. Pokazuju da ova država ima i ljepše lice, ono ispunjeno ljepotom mladosti, kreativnošću i pozitivnom energijom. Posebno mi je drago što je festival ušao u sve dijelove države: Sarajevo,Vareš, Kakanj, Ljubuški, Vitez, Višegrad, Bijeljina, Lukavac, Mostar, Bihać, Prijedor, Orašje, Goražde, Kladanj, Visoko, Bosanski Petrovac, Prnjavor…. Tako se približio omladini i dao im priliku da iskažu svoju kreativnost, ali i da upoznaju mlade ljude iz drugih krajeva. Sve njih povezuje ljubav prema stvaranju, učenju novog, druženju, upoznavanju ‘’, istaknuo je Inzko.

Foto: PR / 5. Viva Film Festival

Prisutnima su se obratili i umjetnički direktor Festivala Ratko Orozović i član žirija u kategoriji turistički film Tarik Kupusović. Festival je otvoren filmom ''U potrazi za santom'', Natalije Kadirove.

Peti Viva film festival, pod sloganom JEDAN FESTIVAL SVI GRADOVI, održava se do 21.rujna u 17. gradova u BiH: u Kaknju, Varešu, Mostaru, Prijedoru, Bijeljini, Visokom, Ljubuškom, Bihaću, Lukavcu, Kladnju, Goraždu, Višegradu, Orašju, Vitezu, Bosanskom Petrovcu, Prnjavoru.

U službenoj selekciji 5. Viva film festivala u kategorijama turizam, ekologija i religija bit će prikazana 94 filma, a u službenoj selekciji je i 17 omladinskih filmova. Nastali su kao rezultat VIVA škole filma u 16 gradova Bosne i Hercegovine.

Najboljim filmovima u kategoriji religijski film, po ocjenama stručnog žirija pripast će zlatno, srebreno i brončano drvo. Najboljim u kategoriji ekologija na 5. Viva film festivalu bit će dodijeljen zlatni, srebreni i brončani leptir, a za najbolje turističke filmove autori će osvojiti zlatnu, srebrenu i brončanu klapu za najbolji turistički film.

U kategoriji omladinski film bit će dodijeljena priznanja zlatna, srebrena i brončana kamera, a posebna priznanja za svoj rad, i ove godine, osvojit će najmlađi autori iz Bosne i Hercegovine. Kompanija AVTERA, će tri najuspješnija filma nagraditi sa CANON profi kamerama koje će im pomoći u daljem filmskom usavršavanju.

Najboljem filmsko ostvarenju 5. VIVA film festivala biće dodijeljeno prestižno priznanje GRAND PRIX.

Proglašenje najboljih filmova 5. VIVA film festivala bit će upriličeno 21.rujna godine u prostorijama Centra za kulturu i mlade Općine Centar s početkom od 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close