Zanimljiv događaj

Uručene nagradne na Međunarodnom festivalu podvodnog filma u Neumu

Prikazana su 22 filma finalista iz raznih zemalja. Filmovi su jedinstveni, prikazuju bogatstva podvodnog svijeta kroz različite scenarije umjetnika i amatera.
Kultura / Film TV | 28. 08. 2021. u 18:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni festival podvodnog filma Neum 2021. održao je svoju prvu noć 22 finalista u hotelu Zenit u Neumu.

Na početku programa prisutnima se obratio načelnik općine Neum Dragan Jurković i kazao kako je ovo suradnja koja je počela iznenadno i neočekivano kada je došla prijava na “Javni poziv za dodjelu sredstava za kulturu i sport” u Općini Neum.

“Kada je prijava stigla nismo ni znali o čemu se radi ali je zvučalo zanimljivo, drugačije i vrijedno pozornosti”, istaknuo je načelnik Jurković.

Također je dodao kako je, u skladu s mogućnostima, Općina pomogla da se realizira ovaj projekt po prvi put u Neumu te da se nada kako je ovo početak jednog tradicionalnog događaja u Neumu.

Prikazana su 22 filma finalista iz raznih zemalja. Filmovi su jedinstveni, prikazuju bogatstva podvodnog svijeta kroz različite scenarije umjetnika i amatera.

Prikazuju ljubav prema moru, rijekama, jezerima, ronjenju i istraživanju ali i zdravlju.
Jedan dio autora pokušava i na ovaj način doprijeti do svijesti ljudi prilikom zagađivanja okoliša, u ovom slučaju podvodnog svijeta.

Cijeli program je svojim nastupom obogatio Vinko Ćemeraš, pobjednik popularnog glazbenog showa “The Voice Hrvatska”.

Međunrodni festival podvodnog filma Neum 2021 je uručio sljedeće nagrade:

- Nagradu za najbolji BH podvodni film predao je Ante Džono, predsjednik ronilačkog kluba Neum, a nagradu je osvojio film “Metaphysic”, redateljice Sandre Mlađanović.

- “Island of Artina”, film Nebojše Vojnovića, je proglašen najboljim eko filmom festivala.

- Nagrada za najbolju glazbu filma je otišla španjolskom filmu “Staghorn Coral” od Julie Girosa.

- Nagradu za najbolju kameru predao je Nikša Kaleb, rukometni zlatni olimpijac i svjetski prvak, te ronitelj u ruke Vinka Ćemeraša za film “Izgubiti neću dah” redateljice Mare Milin.

- Najboljim filmom festivala proglašen je film “Mike & Maurice”, redatelja Garetha Bartletta (UK). Glavnu nagradu uručio je načelnik Općine Neum Dragan Jurković.

Izvršna producentica Međunarodnog festivala podvodnog filma Neum 2021 Julijana Mikulić Jurković, zahvalila se svima na podršci, te kazala: ''Neum smo kratkom roku postavili u širi kontekst Underwater filma, možemo reći kako smo, zahvaljujući domaćem i interncionalnom timu, upoznali Svijet s našim Festivalom. Filmovi iz Irana, Indije, SAD-a, Kine, Australije, remek djela iz Italije, Španjolske, Engleske, Austrije su prikazana našoj publici. Veoma smo zadovoljni inerkcijom i s autorima filmova i s predivnom publikom. Vidimo se i naredne godine na Underwaterfilm festivalu''.

Danas drugi dan festivala je radno, na programu je međunarodna (Italia, BiH i Hrvatska) radionica ''Podvodni svijet'' uz korisna predavanja koje vodi Mario Jerkić i Marisa Checcheti iz Italije (synchro).
M

ario Jerkić je detaljno uveo sudionike u temu ''Rizici i sigurnost u ronjenju'' koja se odnosi na ronilačku opremu, uvjete ronjenja, prirodne i vještaćke opasnosti, te rizike vezane za zdravlje i ponašanje ronilaca. Mariovi kolege iz Neuma, Čapljine i Mostara su sudjelujući u radionici pojačali spoznaje kako amatera, tako i razmjene profesionalnih iskustava.

Na seminaru je prikazan kratki dokumentarni film autorice Marise Checchetti iz Italije, koja je autor nekoliko podvodnih filmova s temom Underwater dance.

Marisa je posebno snimila film za ovaj seminar. Njena ekipa roni, pleše, i snima na -45 metara u najdubljim svjetskim bazenima. Opisuje opasne situacije podvodne filmske produkcije, gdje kad se zaroni komunikacija je samo u pogledu.

Kopirati
Drag cursor here to close