Film Danisa Tanovića

Unatoč početnim neprilikama ''Deset u pola'' igra u svim kinima u BiH

Unatoč početnim neprilikama u kino-distribuciji ovog filma na području cijele BiH, postignut je dogovor i film će biti prikazan u svim kinima u BiH
Kultura / Film TV | 04. 12. 2021. u 11:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon regionalne turneje na kojoj su pozdravili publiku u Zagrebu (Hrvatska), Beogradu i Novom Sadu (Srbija) i u Kranju (Slovenija), ekipa komedije “Deset u pola” Danisa Tanovića pozdravila je publiku i u Sarajevu, na svečanoj projekciji u Cineplexxu Sarajevo, gdje se u petak navečer okupio veći dio ekipe filma.

Izudin Bajrović, jedan od glavnih glumaca, ističe da je ovaj film napravljen za publiku.

“Film je napravljen da se svidi običnim ljudima, film o običnim ljudima koji se treba dopasti običnim ljudima. Film je duhovit, bajkovit, topao. Volim ga nazvati bajkom o Sarajevu”, rekao je Bajrović.

Unatoč početnim neprilikama u kino-distribuciji ovog filma na području cijele BiH, postignut je dogovor i film će biti prikazan u svim kinima u BiH, istaknuo je producent filma Jovan Marjanović.

Foto: PR / Svečana projekcija u Cineplexxu Sarajevo

“To je velika stvar jer to je ono zbog čega smo film napravili – zbog publike. Nadamo se će ljudima komedija Danisa Tanovića ovaj period učiniti zabavnijim. Film je zabavan i topao, nešto što može unijeti dozu humora u ova vremena, koja su ipak ovakva kakva jesu - teška. Film je u sniman u takvim vremenima i direktno se referira na taj period, svi ćemo se u tome prepoznati. To je film o prijateljstvu, porodici i tradicionalnim vrijednostima, ispričan na lijep, human način”, rekao je Marjanović.

Marjanović je na početku projekcije u Cineplexxu Sarajevo pozdravio publiku i zahvalio Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo i ministru Samiru Avdiću na podršci kinematografiji i na podršci ovom filmu, partnerima BH Telecomu i Visit Sarajevo koji je bio partner regionalne promocije, te svima koji su podržali ovaj film i pomogli da se realizira.

Ministar Avdić je rekao kako je “Deset u pola” sjajna priča te da Vlada Kantona Sarajevo u potpunosti podržava kinematografiju i sve ono što je vezano za umjetnost.

Video: 'Deset u pola', duhovit i bajkovit film o prijateljstvu i obitelji

“Zahvaljujući poticajima  za filmsku industriju, sada ćemo biti prostor  u kojem će naši producenti biti u mogućnosti da dovode svoje kolege iz inostranstva i tako povećaju obim produkcije u Kantonu Sarajevo”, rekao je Avdić.

“Deset u pola” je premijerno prikazan na 27. Sarajevo Film Festivalu, potom na festivalima u Turskoj u Istanbulu - Bosphorus Film Festival, u Dohi u Kataru na Ajyal Film Festivalu, Zagreb Film Festivalu i Festivalu autorskog filma (FAF) u Beogradu.

Nastao je u produkciji Obala Art Centra i Turske radio-televizije (TRT) i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo.

Regionalni kino-distributer filma je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u suradnji s kompanijama Art Vista i Oskar film.

Komediju “Deset u pola” publika može pogledati na redovnom repertoaru kina u BiH, regiji i u većim europskim gradovima.

Kopirati
Drag cursor here to close