Nezakonite radnje

Udruženje filmskih radnika optužuje Merdžu zbog kršenja prava

U listopadu 2015. su domaći autori prvi put stekli mogućnost da se staraju o autorskim pravima samostalno, odnosno putem udruženja koje zastupa njihove interese…
Kultura / Film TV | 23. 01. 2019. u 11:40 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje filmskih radnika u Bosni i Hercegovini koje okuplja više od 100 filmskih radnika i autora iz BiH zatražilo je razrješenje voditelja Instituta za intelektualno vlasništvo Josipa Merdže u vezi s, kako tvrde, nizom nezakonitih radnji koje je poduzeo u odnosu na to udruženje.

Kako se navodi u priopćenju Udruženja filmskih radnika u BiH, tom je udruženju dodijeljena dozvola za kolektivno ostvarivanje prava na naknadu za kabelsko reemitiranje audiovizualnih djela 16. listopada 2015. godine, čime su domaći autori prvi put stekli mogućnost da se staraju o autorskim pravima samostalno, odnosno putem udruženja koje zastupa njihove interese.

''Dobivanju te dozvole je prethodilo je razdoblje od dvije godine kontinuiranog ulaganja Udruženja u stvaranje stručne službe, uspostavljanje bilateralne i multilateralne suradnje sa sličnim organizacijama i stvaranju tehničkih uvjeta koji su nužni za obavljanje poslova kolektivne zaštite autorskog i srodnih prava'', navodi se u priopćenju i dodaje kako je nakon smjene rukovodstva Instituta za intelektualno vlasništvo i imenovanja Josipa Merdže na mjesto direktora, Udruženju filmskih radnika oduzeta dozvola arbitrarno, bez provođenja bilo kakvog postupka i bez utvrđivanja bilo kakvih nedostataka koji bi opravdali takvu odluku.

Dozvola je, navodi se, data Udruzi Filmske Industrije sa sjedištem u Kiseljaku.

''Na svaki pravni lijek koji je pokrenulo Udruženje filmskih radnika, direktor Instituta je donosio novu odluku na štetu Udruženja filmskih radnika, a u korist Udruge Filmske Industrije, bez zakonskog uporišta i bilo kakvog obrazloženja. Zbog toga se Udruženje filmskih radnika u više navrata obraćalo Upravnoj Inspekciji i Tužiteljstvu BiH. Od dodjeljivanja dozvole u listopadu 2015. godine do danas, Udruženje filmskih radnika u BiH je pokrenulo postupke protiv arbitrarnih i diskriminirajućih odluka Instituta. Međutim, i pored naših višegodišnjih napora da zakonitim putem zaustavimo zloupotrebe položaja direktora Merdže, diskriminiranje i diskreditacija Udruženja filmskih radnika BiH se nastavlja'', ističe se u priopćenju.

Merdžo je pak sve demantirao. U izjavi za Bljesak.info ističe kako ne stoji ništa od navoda Udruženja filmskih radnika.

''Institut radi sukladno zakonu i to je jedina istina. Određenom problematikom vezano za kolektivne organizacije bave se pravne službe i vrsni pravnici unutar Instituta tako da te zlonamjerne primjedbe ne stoje'', prokomentirao je Merdžo za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close