D-0 ARK Underground

U titovom bunkeru u Konjicu završeno snimanje filma "Mnemonic gymnastics"

Kultura / Film TV | 25. 03. 2015. u 13:33 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski umjetnici Effi i Amir Borenstein završili su snimanje umjetničkog filma "Mnemonic Gymnastics", rađenog u produkciji projekta Bijenala D-0 ARK Underground, u Titovoj Atomskoj ratnoj komandi u Konjicu, koji će biti predstavljen na otvaranju trećeg ciklusa tog projekta.

Snimanje je trajalo šest dana, a na setu su sudjelovali i mladi iz Konjica.

Glavni lik filma kojeg tumači Jasmin Čorbadžić, vodi gledatelje kroz proces pamćenja kojeg su koristili grčki filozofi. Kroz proces sjećanja učimo da su slike forme, obilježja ili imitacije onoga čega se želimo sjećati.

Smještanje samih slika koje predstavljaju određeni predmet su lagan zadatak, ali ideje i koncepti ne donose umu slike na način kako to čine materijalne stvari.

''U stvaranju slike prirodno se oslanjamo na prethodno iskustvo. Ali, kakvu sliku možemo stvoriti kako bi se podsjetili na hrabrost ako nikada nismo hrabrost iskusili? Kakve slike možemo stvoriti u ovom Atomskom bunkeru da bi nas podsjetile na…slobodu? - govore o svom radu na filmu Effi i Amir Borenstein.

Effi i Amir Borenstein djeluju zajedno od 2000. godine. Dobitnici su brojnih nagrada na međunarodnim video-art festivalima.

Sudjelovali su na festivalima u Tel Avivu, New Yorku, Parizu, Dalasu, Montrealu, Tirani, Casablaci, Varšavi i Milanu. Samostalne izložbe imali su u Los Angelesu, New Yorku, Briselu, Genevi, Chicagu, Rotherdamu, Ateni i Bucharestu.

Studij su završili na Bazalei Academy of Fine Arts u Jeruzalemu, a postdiplomski studij na Sandberg Academy (MFA) u Amsterdamu.

Na otvaranje trećeg ciklusa projekta Bijenale D-0 ARK Underground dolazak su najavili brojni novinari i povjesničari umjetnosti iz Europe, priopćeno je iz Press službe Projekta Bijanala.

Kopirati
Drag cursor here to close