Predstavljanje filma

U Sloveniji predstavljan 'Bosanski brdski konj'

''Film sadrži sve bitne elemente koji govore o povijesti bosanskog brdskog konja, nastanku pasmine, njenom zlatnom dobu i sadašnjem stanju uzgoja'',
Kultura / Film TV | 09. 02. 2018. u 11:53 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film "Bosanski brdski konj'' u režiji Mojce Recek, koji je urađen u produkciji Slovenačke televizije - Centar u Mariboru, a govori o povijesti ove pasmine, imao je početkom veljače svoju predpremijeru u Zagorju ob Savi, u prisustvu brojnih posjetitelja iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Jedan dio filma sniman je u BiH na ergeli ''Žiga'', zatim na Sjemeću gdje je snimljen ostatak konja nekadašnje ergele "Borike'', potom u kovačnici potkivača Fadila Smajića iz okoline Visokog, sedlarskoj radnji Mirsada Hrustanovića iz Travnika, u samardžijskoj radnji Josipa Levarde iz okoline Travnika i na kraju u kući Zirafete Karić iz sela Višnjeva ispod Vlašića.

Video: Bosanski brdski konj

''Bio je lijep i uzbudljiv doživljaj gledati konje kako jure po brežuljkastim predjelima, potkivača kako vješto obrađuje kopita konja i stavlja na njih nove potkove, ili pak Zirafetu kako vješto, na kućnom pragu, tka vunene pokrivače i druge predmete za konjsku opremu'', kaže vlasnik ergele "Žiga" Enver Žiga.

Drugi dio filma snimljen je u Sloveniji na ergeli "Planido“ te na Biotehničkom i Veterinarskom fakultetu.

''Film sadrži sve bitne elemente koji govore o povijesti bosanskog brdskog konja, nastanku pasmine, njenom zlatnom dobu i sadašnjem stanju uzgoja'', rekao je Feni Žiga, koji je bio vođa bh. delegacije na predpremijeri.

Nazočili su brojni uzgajivača i ljubitelji bosanskog brdskog konja te ugledni profesori, a u auli ispred sale Delavneg doma upriličena je izložba fotografija posvećenih bosanskom brdskom konju koje je radio umjetnički fotograf Branko Klančar.

Bosanski-brdski konj je jedina bosanskohercegovačka autohtona pasmina konja. Riječ je o konju čelične tjelesne građe, nesrazmjerne snage, otporan na bolesti, snažne konstitucije i velike izdržljivosti. Danas se ta pasmina suočava s nestankom, te su nužni koordinirani napori kako bi se dostiglo njeno optimalno brojčano stanje.

Kopirati
Drag cursor here to close