SFF

Za Srce Sarajeva boriti će se 53 filma

Čak 23 filma zabilježit će svjetsku premijeru u Sarajevu, četiri filma međunarodnu premijeru, 24 regionalnu i dva filma imat će bosanskohercegovačku premijeru.
Kultura / Film TV | 18. 07. 2019. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za nagrade "Srce Sarajeva" u natjecateljskim programima 25. Sarajevo Film Festivala natjecat će se 53 filma, u četiri natjecateljske selekcije - igrani, dokumentarni, kratki i studentski film. 

Čak 23 filma zabilježit će svjetsku premijeru u Sarajevu, četiri filma međunarodnu premijeru, 24 regionalnu i dva filma imat će bosanskohercegovačku premijeru. 

Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je čak 950 filmova i to 150 dugometražnih igranih, 180 dokumentarnih, 420 kratkih i 200 studentskih. 

Selektorica "Natjecateljskog programa - igrani film" Elma Tataragić u program je uvrstila devet filmova, od kojih će četiri imati svjetsku, jedan međunarodnu, dok će četiri filma doživjeti regionalnu premijeru. 

Selektorica "Natjecateljskog  programa - dokumentarni film" Rada Šešić odabrala je 16 filmova, a osam će ih u Sarajevu zabilježiti svjetsku, jedan međunarodnu, pet regionalnu, a dva filma bh. premijeru. 

U "Natjecateljskom programu - kratki film", prema odluci selektorice Elme Tataragić, ove godine će biti 14 filmova, dok je selektorica "Natjecateljskog programa - studentski film" Asja Krsmanović u program uvrstila 14 filmova, od kojih će pet imati svjetsku, dva filma međunarodnu, a sedam regionalnu premijeru. 

Ustanovljen 2003. godine, natjecateljski program kao glavni program Sarajevo Film Festivala svake godine privlači više od 300 gostiju - redatelja, scenarista, producenata, glumaca i drugih filmskih autora i suradnika. 

U proteklim godinama je postao najznačajnije mjesto za plasiranje jugoistočnoevropskog filma i mjesto okupljanja svih profesionalaca i publike koju zanimaju kinematografije zastupljenih zemalja. 

U okviru natjecateljskog programa Sarajevo Film Festivala u proteklih 16 godina prikazao je 678 naslova, od toga 166 dugometražnih igranih filmova, 297 dokumentarnih, 180 kratkih i 34 studentska filma. 

Program je ugostio na tisuće filmskih stvaralaca iz regije i postao neizostavno mjesto za promociju njihovih filmova i projekata. 

Natjecateljski program Sarajevo Film Festivala donosi filmove autora iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske. 

Dvadesetpeto izdanje Sarajevo Film Festival bit će upriličeno od 16. do 23. kolovoza pod pokroviteljstvom UNESCO-a, priopćeno je iz SFF-a

Kopirati
Drag cursor here to close