Akcija

U kina dolazi rusko-srpski akcijski filmski spektakl o ratu na Kosovu

Uradak glorificira rusku ulogu u ratu na Kosovu te Srbe prikazuje kao jedine žrtve u borbi s ''albanskim banditima''
Kultura / Film TV | 18. 03. 2019. u 10:32 Bljesak.info
Trailer za film Balkanska međa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko-srpski film ''Balkanski rubež'' (''Balkanska međa'' naziv za srpsku distribuciju) mladog ruskog redatelja Andreja Volgina svoju će premijeru imati 23. ožujka na 20. godišnjicu intervencije koja se u Srbiji i Rusiji predstavlja kao agresija NATO-a na Srbiju.

Uradak glorificira rusku ulogu u ratu na Kosovu te Srbe prikazuje kao jedine žrtve u borbi s ''albanskim banditima'' (a to su pripadnici UÇK - Oslobodilačke vojske Kosova).

''Godina je 1999., NATO bombardira Srbiju i prepušta Kosovo albanskim razbojnicima da ga pljačkaju'', ističe kompanija Upgrade Vision u najavi filma. ''Balkanska međa'' slijedi sva pravila ''Ramba'' (od drugog do četvrtog), što samo po sebi nije sporno, ali uz sporni podatak da ima ambiciju - ''rekonstruirati istinite događaje'' i ''prikazati povijesnu istinu''.Film je koštao, pišu ruski mediji, tri milijuna eura, a srpsko ministarstvo kulture odvojilo je za potrebe filma 210 tisuća eura. Svjetski distributer je 20th Century Fox, a ruska strana očekuje zaradu od najmanje sedam milijuna eura jer je film već prodan, kažu, u 20 zemalja. 

U najavi filma stoji da se rekonstruira događaj kada su ruske snage iz UN-ove mirovne misije u BiH zauzele prištinski aerodrom Slatina u noći sa 11. na 12. lipnja 1999. godine, dan nakon prihvaćanja Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a kojom se amenuje ulazak NATO snaga na područje Kosova u misiji KFOR-a.

No, već iz ''foršpana'' jasno je da je temeljenje na istinitom događaju prilično rastezljiv, diskutabilan i, rekli bismo, uvjetan pojam, piše Jutarnji list. Pristup je adekvatno benevolentan, uz mnoštvo očitih rupa u sjećanju (recimo usputni podatak da je nešto manje od milijun Albanaca tada bilo nasilno istjerano s Kosova te da su im tom prilikom uništavani osobni dokumenti, paljeni gruntovni izvadci i slično) i dosta se slobodno interpretiraju ''činjenice'' rata na Kosovu.

Glavni lik je ruski Chuck Norris Goša Kucenko, uz veliku srpsko-rusku filmsku zvijezdu Miloša Bikovića, koji napada antivučićevske prosvjede koje predvodi njegov kolega glumac Sergej Trifunović, te nekadašnji najpoznatiji istočnoeuropski Indijanac Gojko Mitić, junak ''osterna'' - istočnonjemačkih ''westerna'', ali i Emir Kusturica, jedan od najvećih Putinovih propagatora na balkanskim granicama, piše Jutarnji list.

Radnja filma

Šačica ruskih specijalca u ljutom boju krvožednim i beskrupuloznim UCK-ovcima uspješno ovladavaju ključnom strateškom pozicijom na Kosovu - aerodromom Slatina, unatoč, kako stoji u najavi, ''nadmoćnijem neprijatelju''.

Ima i ljubavni zaplet. Glavni junak Andrej Šatalov (glumi ga Anton Pampušni) ima i osobni motiv - njegova djevojka (Srpkinja Jasna, koju glumi mlada srpska glumica Milena Radulović) u albanskim je rukama, zarobili su je zbog - da se cijela stvar zaokruži - šverca organima.

Kosovo pak glume obronci Zlatibora i prostranstva Krima, poluotoka na Crnom moru koji su Rusi anketirali od Ukrajine 2014. godine. Zbog snimanja filma na Krimu Ukrajinci su zabranili ulazak u Ukrajinu svim članovima srpske ekipe.

Film dolazi u trenutku kada stvari s Kosovom ne idu baš Srbiji na ruku, a Rusija pokušava pojačati svoje prisustvo na Balkanu jer joj stvari izmiču iz ruku (Crna Gora je pretrčala u NATO, a uskoro će i Makedonija).

Štoviše, sam kontroverzni događaj zauzimanja prištinskog aerodroma u Rusiji i Srbiji se predstavlja kao ''najdramatičniji događaj od Kubanske krize, kada je svijet bio na rubu nuklearnog sukoba SAD-a i SSSR-a'' te da je svijet bio na rubu ''trećeg svjetskog rata'', što je svakako, najblaže rečeno - pretjerivanje.

Kopirati
Drag cursor here to close