Dokumentarci na Širokom

Tragovi rata na Mediteran Film Festivalu: Peter Jackson, 'Među vukovima'…

Prvu večer festivala 21. kolovoza na otvorenom kinu u središtu grada bit će prikazan dokumentarac 'Nisu imali kada odrasti' redatelja Petera Jacksona.
Kultura / Film TV | 14. 08. 2019. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U programu 'Tragovi rata' 20. Mediteran Film Festivala bit će prikazani dokumentarci 'Nisu imali kada odrasti', redatelja Petera Jacksona, 'Među vukovima', redatelja Shawna Conveya i 'Golgota banjalučke biskupije' Vinka Laštre.

Prvu večer festivala 21. kolovoza na otvorenom kinu u središtu grada bit će prikazan dokumentarac 'Nisu imali kada odrasti' redatelja Petera Jacksona. Povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata Jackson je producirao ovaj dokumentarac koji je za cilj imao prikazati kako su neki elementi tog užasnog rata izgledali ali i približiti nam njegovu ljudsku stranu.

Video: Nisu imali kada odrasti


Sudeći po riječima kritike, majstor poznat po epskim spektaklima u kojima koristi specijalne efekte i digitalnu tehnologiju, u tome je i uspio. Naime, Jackson je koristio restaurirane, tonski rekonstruirane i dosad neobjavljene arhivske snimke iz Carskog ratnog muzeja u Londonu te BBC-jeve audiozapise.

Uz ovu dokumentarnu poslasticu, MFF će u u četvrtak 22. kolovoza na otvorenom kinu, prikazati i američki dokumentarac 'Među vukovima', redatelja Shawna Coneya o članovima motorističkog multietničkog kluba koji se bore s posljedicama rata u BiH.

Video: Među vukovima


Vukovi nisu običan motoristički klub kako je otkriveno u ovom prekrasno snimljenom, iznenađujuće intimnom dokumentarcu o traumi i preživljavanju. Još uvijek boreći se s posljedicama rata u Bosni i Hercegovini, ovaj multietnički klub organizira dobrotvornu akciju za svoj mali grad i štiti ugroženo stado divljih konja koje su prvi put upoznali na liniji bojišnice.

Posljednji dan festivala, subota 24. kolovoza, rezervirana je za dokumentarac 'Golgota banjalučke biskupije' redatelja Vinka Laštre o vremenu posljednjeg rata na ovom području kroz svjedočanstva prognanih Hrvata.

Film govori o vremenu rata1992-1995 na banjalučkom području kroz svjedočanstva prognanih Hrvata. Umjesto pomoći i zaštite prognanim Hrvatima i Bošnjacima, veliku potporu etničkom čišćenju dali su politički predstavnici međunarodne zajednice.

Filmovi iz ovih selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.

Dvadeseto izdanje Mediteran Film Festivala bit će održano od 21. do 24. kolovoza u Širokom Brijegu. U službenom programu ovogodišnjeg festivala bit će prikazano dvadeset dokumentarnih filmova, deset u konkurenciji dugometražnog te deset u konkurenciji kratkometražnog dokumentarca.

O najboljima će odlučivati šesteročlani međunarodni žiri koji proglašava najboljim autora iz kategorije dugometražnog dokumentarnog filma te dodjeljuje nagradu MFF projektor 'Grand Prix' – čiji je pokrovitelj Podravka, najboljim autora iz kategorije kratkometražnog dokumentarnog filma te dodjeljuje nagradu MFF projektor 'Best Short'.

Najbolji film birat će i publika, a taj film čeka nagrada MFF projektor ”Audience Award”čiji je pokrovitelj HT Eronet.

*Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet.

Kopirati
Drag cursor here to close