Partnerstvo

Tragom medvjeda zvanog Ljutoč na Avantura Film Festivalu

Nacionalni park Una i ove godine ponosni partner filmskog festivala Avant & Una
Kultura / Film TV | 11. 06. 2021. u 15:03 Bljesak.info
Tragom medvjeda zvanog Ljutoč

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od nastanka filmskog festivala Avant & Una, Nacionalni park Una tradicionalno stoji rame uz rame kao ponosni partner ovog događaja. S ciljem promocije grada Bihaća, lokacije Nacionalnog parka Una postale su prostor za održavanje programa Avantura Film Festivala.

Ni ove godine, podrška Nacionalnog parka Una nije izostala. Direktor Nacionalnog parka Una, Amarildo Mulić i direktor festivala Avant & Una, Mirsad Ćatić službeno su potpisali sporazum za ovogodišnje partnerstvo.

Mulić je istaknuo da je odmah po osnivanju festivala prepoznao njegov potencijal i da je još tada odlučio da bude ponosni partner koji će podržavati festival u skladu s kapacitetom Nacionalnog parka Una.

Izuzetno je pohvalno da Nacionalni park Una, sa direktorom Amarildom Mulićem, cijeni viziju festivala i pruža svoju nesebičnu podršku iz godine u godinu. Spoj atraktivnih lokacija na jednoj od svjetski vrijednih čuda prirode, koje su pod zaštitom Nacionalnog parka, i dobrog filmskog programa doprinosi da ovaj festival bude u prvom planu događaja od važnosti za kulturni život u Bihaću, ali i šire. Ovim partnerstvom, Ćatić i Mulić  žele podignuti svijest o vrijednostima filma, kulturne i turističke ponude NP "Una" i grada Bihaća, te zadovoljiti potrebe građana i turista za filmskim sadržajem.

Ove godine, osim tradicionalne podrške, Nacionalni park Una je odlučio obogatiti program festivala svojim dokumentarnim filmom „Tragom medvjeda zvanog Ljutoč BH001“.

Film je sniman od jeseni 2012. godine tijekom provedbe projekta „Divljina i život zvijeri Nacionalnog parka Una“, a produkcija je završena krajem 2014. godine u studiju „Vision“ iz Bihaća. Autor filma je Željko Mirković.

Mirsad Ćatić je izrazio zadovoljstvo što će „Avant & Una“ imati priliku prikazati ovaj dokumentarac i time dobiti šansu da na festivalu promovira Nacionalni park Una. Ćatić vjeruje da ovaj film vrijedi prikazati festivalskoj publici, s obzirom da je, osim što je dramaturški dobro urađen, edukativnog karaktera i odličan pokazatelj da Bosna i Hercegovina i grad Bihać mogu napraviti kvalitetan domaći sadržaj.

Osim Nacionalnog parka Una, ovogodišnji partneri festivala „Avant & Una“ su Grad Bihać, Kulturni centar Bihać i Turistička zajednica Grada Bihaća. U prostorijama Kulturnog centra u Bihaću, održan je prvi sastanak direkcije festivala na kojem su se detaljno definirale partnerske obaveze, te izrazilo zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom.

Podsjećamo, ovogodišnji filmski festival „Avant & Una“ održat će se u periodu od 20. do 25. kolovoza ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close