Zatvaranje festivala

Tko je sve u utrci za Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu?

Među filmova u utrci za glavnu nagradu festivala nalaze se ostvarenja veterana svjetske kinematografije, kao što su reditelji Jean-Luc Godard i Spike Lee.
Kultura / Film TV | 18. 05. 2018. u 10:45 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni filmski festival u Cannesu, koji je počeo 8. svibnja, završava se u subotu dodjelom Zlatne palme i ostalih nagrada festivala, a tijekom kojeg se za glavnu nagradu natjecao 21 film.

Festival, koji je otvorio film iranskog reditelja Asgara Farhadija "Todos lo saben" (Svi znaju" snimljen na španjolskom jeziku sa Javierom Bardemom i Penelope Cruz u glavnim ulogama, zatvorit će se ostvarenjem britanskog reditelja Terrya Gilliama, "The Man Who Killed Don Quixote" (Čovjek koji je ubio Don Quijota).

Među filmova u utrci za glavnu nagradu festivala nalaze se ostvarenja veterana svjetske kinematografije, kao što su reditelji Jean-Luc Godard i Spike Lee, koji se vratio u Cannes 27 godine poslije filma "Ljubavna groznica" (Jungle Fever).

Od 21 reditelja u trci za Zlatnu palmu nalaze se prvi put Japanac Rijusuke Amagushi, Libanka Nadin Labaki, Egipćanin Abu Bakr Svakki, a na popisu su i Francuzi Eva Ison i Jan Gonzales, kao i Iranac Jafar Panahi i Rus Kiril Serebrenikov.

Zanimljivosti ovogodišnjeg festivala su skupovi podrške spolnoj ravnopravnosti i protiv diskriminacije, kao i neobična konferencija za novinara Godara koji je nije došao na festival već je putem mobilne aplikacije odgovarao na pitanja novinara. Telefon je držao francuski kritičar Gérard Lefort, dok su novinari, jedan po jedan, prilazili i postavljali pitanja.

Još jedna zanimljivost je povratak danskog reditelja Larsa von Trira u Cannes poslije sedam godina od skandala koji je izazvao s kontroveznom izjavom o nacističkom lideru Adolfu Hitleru.

Predsjednica ovogodišnjeg devetočlanog žirija je australijska glumica Cate Blanchett.

Glavni poster festivala ove godine je scena iz Godarovog filma "Ludi Pjero" (1965) sa Jean-Paulom Belmondom i Anom Karinom u glavnim ulogama.

Zlatnu palmu je prošle godine dobio švedski reditelj Ruben Östlund za film "The Square" (Kvadart).

U slučaju "neriješenog rezultata" ili oštećenja nagrade, dodjeluje se "rezervna palma" bez datuma. Do njene dodjele, Zlatna palma se nalazi u dobro čuvanom sefu juvelirnice i predaje se žiriju u najvećoj tajnosti i velikim osiguranjem, neposredno prije uručenja.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodjeljuje se "mini-palma", umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji "Određeni pogled".

U okviru festivala u Cannesu dodjeljuje se nagrada Fripesci, priznanje medjunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, kao i Queer palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBT populacije.

Kopirati
Drag cursor here to close