Dodikov savjetnik

Tegeltija: Dobro je što Žbanić nije dobila Oscara

"Opet bismo imali Srebrenicu kao središnju temu javnog života u BiH i beskonačne jalove rasprave i novo dizanje tenzija.
Kultura / Film TV | 26. 04. 2021. u 12:33 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Redateljica Jasmila Žbanić dobila je u ponedjeljak brojne čestitke jer je njen film o genocidu u Srebrenici, "Quo vadis, Aida", bio uvršten u najuži izbor za prestižnu filmsku nagradu Oscar, no iz krugova bliskih Miloradu Dodiku stigle su ocjene kako je baš dobro da ovaj film nije nagrađen.

Uz čestitke redateljici, opća je ocjena kako povijesnu važnost filma ne može umanjiti činjenica da tu nagradu ipak nije dobio na noćašnjoj dodjeli Oscara.

"'Quo Vadis, Aida" je povijesni, nevjerojatan film čija važnost nadilazi svaku nagradu. Bravo za Jasmilu Žbanić i za sve koji su sudjelovali u nastanku filma", napisao je na svom twitter nalogu veleposlanik Velike Britanije u BiH Matthew Field. On je i prije proglašenja dobitnika ovogodišnjeg Oscara, zajedno s američkim veleposlanikom Ericom Neslonom, poslao poruku kako je ovo filmsko ostvaranje za njih pobjednik, kakav god ishod bio u konačnici.

I šef izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler u ponedjeljak je na twitteru čestitao redateljici Žbanić.

"Iako film nije dobio ovu nagradu vaš izvanredni uspjeh prepoznat je diljem svijeta i to će se sigurno nastaviti. Bravo!", napisao je Sattler.

Posebne izraze zahvalnosti Žbanić je dobila iz Memorijalnog centra Srebrenica, ustanove koja upravlja spomeničkim kompleksom posvećenom žrtvama genocida iz 1995. godine. Konstatirali su kako je film doprinio širenju istine o strašnim zločinima u kojima je ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

“Desetke pitanja o genocidu u Srebrenici dobili smo upravo zahvaljujući činjenici da je ova tema došla do publike diljem svijeta", navedeno je u poruci ovog centra na društvenim mrežama.

No Milan Tegeltija, savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika, misli kako je baš dobro to što "Quo vadis, Aida" nije nagrađen Oscarom.

On je na svom twitter nalogu objavio komentar u kojemu sugerira kako je film politički problematičan pa bi prestižna filmska nagrada samo potaknula nove prijepore.

"Opet bismo imali Srebrenicu kao središnju temu javnog života u BiH i beskonačne jalove rasprave i novo dizanje tenzija. Pokušaj političke kapitalizacije zločina u Srebrenici drži BiH zarobljenom u vremenu", napisao je Tegeltija. Taj Dodikov savjetnik ranije je bio prisiljen podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH zbog odgovornosti za loše stanje u pravosuđu i svoje povezanosti s korupcijskim skandalima.

Odmah nakon toga Dodik ga je imenovao za svog posebnog savjetnika.

Mediji u Republici Srpskoj uglavnom su ignorirali činjenicu da je "Quo vadis, Aida" bio nominiran za Oscara, a onim pod kontrolom vlasti u tom entitetu nisu objavili niti retka o samom filmu, njegovom sadržaju i kvaliteti.

Najviši dužnosnici iz RS, unatoč presudama Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), uporno odbijaju proznati kako je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima, za što su odgovornima proglašene vojske i policija bosanskih Srba.

Kopirati
Drag cursor here to close