NAFF 2020.

Tataragić: Divim se autorima koji u BiH uspiju napraviti animirani film

''Mislim da će online festivali postati svakodnevnica u budućnosti, ali da prave festivale koji se događaju na licu mjesta ništa ne može zamijeniti''
Kultura / Film TV | 30. 06. 2020. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do sada je u online verziji 15. izdanja NAFF-a prikazano 46 filmova u natjecateljskom programu.

Treće večeri s početkom u 21 sat prikazano je 16 filmova, a koji dolaze iz svih dijelova svijeta: Slovenije, Urugvaja, Japana, Njemačke, Francuske, Tajvana, Slovačke, SAD-a, Španjolske...

Filmovi iz UK i Njemačke

U okviru natjecateljskog programa treće večeri prikazan je i film 'Carpe diem' iz Ujedinjenog Kraljevstva, autorice Rachel Portova, te 'Tobi and the Turbobus' iz Njemačke autorice Verene Fels. Inače ove godine veliki broj pristiglih filmova na NAFF dolazi upravo iz ove dvije zemlje.

''Filmovi koji su napravljeni tako da crteži koje autori koriste direktno prave poveznicu sa pričom, za mene imaju najveću snagu. Dakle, ne radi se tu o tehnici koja se koristi – nego da li ta tehnika dodaje nešto filmu što će ga učiniti izražajnijim'' – izjavila je Verena Fels, govoreći o tome koje produkcije animiranog filma najviše cijeni i zbog čega. Inače njezin film 'Tobi and the Turbobus' je napravljen tehnikom 3D animacije.

Foto: PR / Film 'Carpe diem' prikazan je treće večeri online izdanja NAFF-a

Za razliku ode Verene, Rachel Portova svoj film 'Carpe diem' napravila je u 2D animaciji. Dok je odrastala u Češkoj imala je želju da bude umjetnica i taj san je uspjela ostvariti u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tamo je kako kaže, postala 2D animatorica.

''Naučila sam da animacija nije samo zabava, nego i platforma za kreiranje priča koje vrijedi pogledati. Želim da 'oživim' likove do kojih je ljudima stalo i koji se mogu poistovijetiti sa pričom'', kazala je autorica animiranog filma 'Carpe diem' koji je prikazan tijekom treće večeri NAFF-a 2020.

Online festivali svakodnevnica?

Zbog situacije sa koronavirusom Festival je prebačen u online format i članovi stručnog žirija ove godine nemaju priliku uživati u projekcijama na otvorenom, te diskutirati nakon odgledanih filmova. Ipak nove okolnosti zahtjevaju i brzu prilagodbu, a toga su svjesni svi sudionici NAFF-a – posebice članovi stručnog žirija.

''Mislim da će online festivali postati svakodnevnica u budućnosti, ali da prave festivale koji se događaju na licu mjesta ništa ne može zamijeniti. Filmska umjetnost povlaštena u ovoj situaciji upravo zbog toga sto je moguće i na ovaj način prikazivati filmove i slaviti umjetnost'', kazala je Elma Tataragić, članica stručnog žirija na ovogodišnjem NAFF-u.

Poznata bh scenaristica i selektorica Sarajevo film festivala izrazila je zadovojstvo i ponos uopće zbog održavanja NAFF-a ove godine, te je naglasila da, kao selektorica SFF-a zna koja odgovornost leži u odabiru filmova. Također, Tataragić je svjesna i koliko teško je snimiti film.
BiH najmanje ulaže u filmsku umjetnost

''Ja se vrlo često se nalazim i s druge strane, kao autorica koja očekuje da njen film bude odabran. Selekcija je odvažna, suvremena, referentna i osvježavajuća. Jedino mi je žao što u filmovima ne mogu uživati na velikom platnu i što nisam u mogućnosti da se družim sa gostima Festivala, jer Festival su i susreti'', naglasila je Tataragić, te dodala - kako je Bosna i Hercegovina zemlja koja ubjedljivo najmanje ulaže u filmsku umjetnost u Europi, a da se animirani film osobito nalazi u nepovlaštenom položaju.

Foto: PR / Film 'Tobi and the Turbobus' urađen je u 3D animaciji

''Ove godine sam u prilici da na NAFF-u gledam filmove do kojih je jako teško doći i za mene su to prava umjetnička osvježenja u svakom pogledu. Međutim, moram da kažem i da se divim autorima animiranih filmove u BiH koji uspijevaju napraviti filmove obzirom na stanje produkcije u našoj zemlji'' – izjavila je Elma Tataragić.

Inače, projekcije 'uživo' ove godine ima priliku gledati samo publika u Cetinju i to na Dvorskom trgu s početkom u 20:30 sati. Svi ostali zainteresirani filmove mogu pratiti putem profesionalne online platforme uz dodijeljen password od strane organizacijskog tima NAFF-a.

Festival se završava 2. srpnja 2020. kada će zbrojem ocjena pet članova stručnog žirija biti dodijeljeno osam nagrada: Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina - lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić.

Kopirati
Drag cursor here to close