Drugi dan MFF-a

Svjetske borbe na platnima MFF-a

Gebertov film je prikazan u partnerstvu s HBO Adria, a prati paravojnu skupinu u Slovačkoj koja regrutira, uz prešutno odobravanje vlasti, stotine tinejdžera.
Kultura / Film TV | 24. 08. 2018. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Višestruko nagrađivani dokumentarac ''U slučaju rata'', redatelja Jana Geberta, prikazan je na platnu otvorenog kina Mediteran Film Festivala, koji se u Širokom Brijegu održava od 22. do 25. kolovoza.

Gebertov film je prikazan u partnerstvu s HBO Adria, a prati paravojnu skupinu u Slovačkoj koja regrutira, uz prešutno odobravanje vlasti, stotine tinejdžera.

U programu u konkurenciji prikazani su ''Oko života'' egipatske redateljice Wafaae Hussein, ''Vidimo se sutra, ako Bog da'' španjolske redateljice Ainarae Verae te talijanski dokumentarci ''Procesi'' redateljice Adriane Ferrarese i ''Poziv'' redatelja Enricea Maistoa.

U sklopu programa ''U fokusu'' izvan konkurencije, prikazani su ''Egipatska bijeda' redatelja Khaleda Khella, ''Escalero'' Javiera Gomisa, ''Točka ispod slova ba'' egipatske redateljice Hane El Rakhawi,''Znanstveni dnevnik New Yorka: Zašto New York drži dim u podzemlju?'' španjolske redateljice Mar González Ruiza de Larramendi, te ''Unutrašnji grad'' kojeg potpisuju Iso Luengo, Jorge Moneo Quintana i Andrea Ballesteros.

Program ''U fokusu'' nudi pregled izuzetnih filmova od kojih su neki već ostvarili uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijeta, dok će drugi u Širokom Brijegu imati premijerno prikazivanje. Riječ je o dinamičnoj i raznovrsnoj selekciji od sedam filmova koji su po mišljenju selektora festivala, Zdravka Mustaća, već obilježili filmsku godinu ili njihovo vrijeme tek dolazi.

U konkurenciji MFF, koji će trajat do 25. kolovoza, deset dugometražnih dokumentaraca bori za nagradu MFF Projektor ''Grand Prix – Jack Daniel's'' a deset kratkometražnih dokumentarnih filmova se natječe za MFF Projektor ''Best Short''. Najbolji film birat će i publika online glasovanjem a taj film čeka nagrada MFF projektor ''AudienceAward''.

Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet, a festival su podržali i američko Veleposlanstvo u BiH te Ured specijalnog predstavnika EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close