Sarajevo Film Festival

Crvenim tepihom u Sarajevu prošetala brojna poznata imena

Jubilarni 25. po redu Sarajevo Film Festival od 16. do 23. kolovoza bit će održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a.
Kultura / Film TV | 16. 08. 2019. u 20:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojna poznata imena iz kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine, regije i svijeta prošetale su večeras crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, u petak su prošetali oskarovac Eugenio Caballero, dobitnici Počasnog Srca Sarajeva Alejandro Gonzalez Inarritu, Pawel Pawlikowski, zatim ekipa filma "Sin" predvođena redateljicom Ines Tanović, čijom je svjetskom premijerom otvoren jubilarni SFF, javlja Anadolu Agency (AA).

Poljski režiser Pawel Pawlikowski među prvima je prošetao crvenim tepihom, a, kako je kazao, sa Sarajevom je povezan već desetljećima.

"Osvojiti Srce Sarajeva znači mnogo. To je grad s velikim i jakim srcem koje je preživjelo dosta toga, tako da sam oduševljen", rekao je Pawlikowski prije svečane ceremonije.

Meksički režiser, producent i scenarist Alejandro Gonzalez Inarritu, još jedan dobitnik Počasnog Srca Sarajeva, izjavio je da je o SFF-u i Sarajevu čuo samo najljepše.

"Dva sata sam u ovom gradu i predivno je. Obično na svakom festivalu postoji distanca, čini ga elita kinematografije. Na ovom festivalu sudjeluju obični ljudi i oni su ga i napravili. I to je, znam, drugačije od svakog drugog festivala koji sam vidio. Uvjerio sam se i sam u ono što sam čuo. Ono što volim ovdje je činjenica da se publika okupila u centru grada. Sviđa mi se to. Sutra ću i sam posjetiti grad", rekao je Oscarom nagrađeni režiser.

Jubilarni 25. po redu Sarajevo Film Festival od 16. do 23. kolovoza bit će održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Ove godine najavljen je rekordan broj filmova, čak 270 u 18 programa. No, jedna od detalja SFF-a, koji privlače najviše pažnje javnosti, je crveni tepih, koji je ove godine ukrašen motivima bosanskog ćilima.

Foto: Anadolija / Sarajevo Film Festival

Crvenim tepihom u petak su prošetali i Danis Tanović, Ivana Roščić, Goran Bogdan, Saša Lošić, Branko Đurić, Tanja Ribič, Nikola Kojo, Alma Prica, Jadranka Đokić, Gordana Boban, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Branimir Popović, Jasna Žalica, Pjer Žalica, Jelena Veljača, Amra Silajdžić Džeko i Sarah Čerkez.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su i Abdulah Skaka, Milan Bandić, Ivan Vuković, Edin Forto, Elmedin Konaković, Mirvad Kurić i Nermin Muzur.

Foto: Anadolija / Sarajevo Film Festival

Nakon tradicionalnog pića dobrodošlice na Festivalskom trgu, u 19.30 sati uslijedila je ceremonija Crvenog tepiha, a nakon toga i svečano otvorenje SFF-a. Domaćin ceremonije svečanosti otvorenja bio je bosanskohercegovački glumac Igor Skvarica.

Svečanost otvorenja se završava velikim vatrometom, koji je povodom otvorenja jubilarnog 25. SFF-a sufinancirala Općina Stari Grad Sarajevo.

Foto: Anadolija / Sarajevo Film Festival
Kopirati
Drag cursor here to close