Sve spremno za 14. NAFF: Prijavljeno preko 1000 filmova iz 61 zemlje

Posjetu Fetivalu potvrdili su autori iz SAD-A, Irske, Španjolske, Njemačke, Bugarske, Švedske, Moldavije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, BiH i Belgije.
Kultura / Film TV | 25. 06. 2019. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

14. Festival Animiranog Filma NAFF 2019 počinje 29.06. u 20:30 ceremonijom svečanog otvaranja u Neumu na terasi hotela Sunce. Tijekom šest dana biti će prikazano 58 filmova u Natjecateljskom dijelu programa i 18 filmova u Panorama programu.

Uz tri stručna predavanja tijekom Festivala biti će održana promocija knjige o animiranom filmu poznatog BH autora Midhata Ajanovića koji trenutno živi i radi u Švedskoj.

Ove godine na Festival je prijavljeno preko 1000 filmova iz 61 zemlje. Posjetu Fetivalu potvrdili su autori iz SAD-A, Irske, Španjolske, Njemačke, Bugarske, Švedske, Moldavije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, BiH i Belgije.

Osim u Neumu projekcije će se održavati i u Mostaru ( MC Pavaroti i KC Abrašević).

Članovi stručnog žirija su: Rory Byrneautor iz Irske, Dejan Aćimović hrvatski filmski redatelj i glumac Žana Lekić profesorica flaute iz Crne Gore, Midhat  Ajanović Ajan (BiH) pisac, karikaturist, filmski autor i teoretičar i Ivo Raič dizajner i slikar iz Hrvatske.

Svečano zatvaranje Festivala je 04.07. u 20:30 a pressica za medije je zakazana u 19:00. Kao i prošle godine bit će dodijeljeno osam nagrada kao i nagrada gledatelja grada Mostara.

Članovi žirija

RoryByrne (Irska)  je diplomirao dizajn i tehnologiju na Umjetničkom Institutu DúnLaoghaire. Od 2006. godine intenzivno radi na dugometražnim, TV i komercijalnim animacijskim projektima u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Kroz suradnju sa studiom animacije AndMapsAndPlans, Rory je doprinio nekoliko kratkih animiranih filmova uključujući uspješnice poput filmova CODA (2014- scenarist/animator) te AN ISLAND (2017 scenarist/ redatelj). AN ISLAND je osvojio Grand Prix te nagradu za najbolju glazbu na NAFFu 2018. godine. Rory trenutno radi na novom filmskom projektu

  / RoryByrne

sa studiom AndMapsAndPlans.

Dejan Aćimović (Hrvatska) hrvatski filmski redatelj i glumac, višestruko nagrađivan na hrvatskim i svjetskim filmskim festivalima za svoj rad. Diplomirao glumu na Akademiji Dramskih Umjetnosti u Zagrebu. Glumio u velikom broju kazališnih predstava, filmova i TV serija. Režirao do sada tri igrana filma: Jeli jasno prijatelju?, Moram spavat’ anđele, Anka i tri dokumentarna filma: Hrabro i na rezultat, Kralj i PRVIH 50. 2008. godine, Moram spavat anđele, Europska filmska akademija odabrala je među najbolje europske filmove, 2012. godine hrvatski predstavnik za Oskara sa dugometražnim dokumentarnim filmom Kralj.

  / Dejan Aćimović

Žana Lekić (Crna Gora) Flautistkinja mr Žana Lekić je rođena u Kraljevu gdje je završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje.Godine 1997. upisuje Muzičku akademiju na Cetinju, u klasi velikog pedagoga, profesora Ljubiše Jovanovića, gdje diplomira i magistrira sa najvišim ocjenama. Svoju pedagošku karijeru započela je 2003. godine, sa najmlađim uzrastima i studentima. Nastupala je na brojnim Festivalima u zemlji i inostranstvu kao solista i kamerni muzičar. Bila je član Crnogorskog simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja, do juna 2015.godine. Posebnu pažnju posvećuje promociji muzike crnogorskih kompozitora. Nastupala je u Francuskoj, Rusiji,Italiji, Kini, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Zaposlena je na Muzičkoj akademiji na Cetinju od 2001. godine, a trenutno kao vanredni profesor kamerne muzike.

  / Žana Lekić 

Midhat Ajanović Ajan (BiH) pisac, karikaturist, filmski autor i teoretičar rođen u Sarajevu 1959. Diplomirao je novinarstvo u Sarajevu i učio animaciju u Studiju za crtani film Zagreb filma. Između 1983 i 1994 se intenzivno bavio publicistikom a paralelno s tim se bavio filmom, karikaturom, stripom, esejistikom i književnošću. Od 1994. živi u Göteborgu (Švedska), gdje je doktorirao s filmološkom tezom. Predaje povijest, teoriju i estetku filma i animacije na švedskim filmskim školama (trenutno na University West u Trollhättanu) i redovno piše o filmu i animaciju. Objavio je više knjiga raznih žanrova i na nekoliko jezika, uključujući šest romana od kojih su četiri objavljena u Hrvatskoj i više knjiga iz područja povijesti i teorije filma, stripa i animiranog filma. Radio je kao organizator i umjetnički direktor na filmskim festivalima te je bio član mnogih međunarodnih žirija. Za svoj rad nagrađivan je na uglednim filmskim festivalima i izložbama diljem svijeta. 20. Svjetski festival animiranog filma Animafest, Zagreb 2010 dodijelio mu je svoju Nagradu za poseban doprinos proučavanju animiranog filma.

  / Midhat Ajanović Ajan

Ivo Raič (Hrvatska) je rođen 1956. Živi i radi u Zagrebu. Grafički dizajner sa statusom Slobodnog umjetnika od 1997. Član je ULUPUH-a, HZSU-a te kao glazbenik klapa Nostalgoija i HGU. Uz grafički dizajn bavi se slikarstvom i kaligrafijom. Voditelj je slikarske kolonije u Vinariji KRAUTHAKER i stalni je sudionik slikarske kolonije vinorella u Vinariji KATUNAR na Vrbniku. Sudjelovao je na više likovnih kolonija, nekoliko skupnih i nekoliko samostalnih izložbi.

  / Ivo Raič 
Kopirati
Drag cursor here to close