Filmski festival

Sve je spremno za 74. izdanje festivala u Cannesu

Za Zlatnu palmu ove godine se natječu 24 filma, a u utrci su i četiri filma čiji su autori žene.
Kultura / Film TV | 05. 07. 2021. u 18:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je spremno za 74. izdanje Canneskog filmskog festivala. Za Zlatnu palmu na ovogodišnjem festivalu natječu se 24 filma.

Filmski radnici se raduju kako kažu povratku u normalu, no, obvezna je distanca kao i poštivanje epidemioloških mjera. Upravo zbog korona virusa prošlogodišnje izdanje filmskog festivala je otkazano, a ovogodišnje je sa svibnja pomjereno na srpanj.

Za Zlatnu palmu ove godine se natječu 24 filma, a u utrci su i četiri filma čiji su autori žene.

Tijekom festivala, koji traje do 17. srpnja, bit će prikazano više od 60 filmova. Američki redatelj Spike Lee je predsjednik žirija, a većinu članova žirija, s pet kontinenata, čine žene.

Spike Lee je prvi Afroamerikanac na mjestu predsjednika žirija ovog prestižnog festivala. Američka glumica i redateljica Jodie Foster je počasna gošća ceremonije otvaranja festivala i primit će počasnu Zlatnu palmu.

Ruskom redatelju Kirilu Serebrenikovu zabranjeno je napuštanje ruske teritorije i zbog toga neće prisustvovati samom festivalu. Redatelj je osuđen u lipnju prošle godine na tri godine uvjetnog zatvora i novčanu kaznu zbog pronevjere državnog novca.

Prestižna Zlatna palma, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji i u najvećoj tajnosti se predaje žiriju koji će proglasiti pobjednika.

Organizatori su postavili mjesto za cijepljenje i centar za testiranje u blizini održavanja festivala.

Iako nošenje maski više nije potrebno na otvorenom širom Francuske, sudionici festivala i dalje moraju nositi maske u zatvorenom prostoru.

U nedjelju su postavljena tri velika platna na kojima se nalazi predsjednik žirija ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, redatelj Spike Lee.

Kopirati
Drag cursor here to close