You Will die at 20

Sudan prvi put ima film za Oscara

Kritičari navode da film pokazuje da se ponovo budi kulturna scena zemlje poslije desetljeća opresije.
Kultura / Film TV | 26. 12. 2020. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo dvije godine od svrgavanja Omara al-Bašira Sudan poduzima korake da se ponovo uključi u međunarodnu zajednicu iz koje je dugo bio izopćen, što uključuje i industriju filma.

Prvi put u svojoj povijesti Sudan je kandidirao jedan svoj film za nagradu Oscar, "Umrijet ćeš u dvadesetoj" (You Will die at 20), čiji producenti su konzorcij europskih i egipatskih kompanija, a redatelj i glumci su iz Sudana, piše agencija Beta.

Film će se natjecati u kategoriji za najbolji međunarodni dugometražni film.

Priča prati mladića kome je neposredno poslije rođenja predskazano da će umrijeti u 20. godini, što baca sjenku na njegove godine odrastanja, paralelno s teškoćama s kojima se suočava cijela generacija mladih u Sudanu.

Film je zasnovan na kratkoj priči sudanskog pisca Hamura Zijada. Kritičari navode da on pokazuje da se ponovo budi kulturna scena zemlje poslije desetljeća opresije.

Video: You Will Die at Twenty – trailer | IFFR 2020

Sniman je u jeku masovnih prosvjeda protiv Al-Bašira, koga je svrgnula vojska u travnju 2019. nakon gotovo 30 godina na vlasti.

Film je dobio pozitivne međunarodne kritike. Imao je premijeru na Venecijanskom međunarodnom filmskom festivalu 2019. godine u paralelnoj sekciji Dani Venecije. Osvojio je Lava za budućnost za najbolji prvi film i bio je prvi sudanski film koji je dobio tu nagradu. Od tada je osvoji oko dvadeset nagrada na filmskim festivalima širom svijeta.

Ovo je tek osmi film koji je snimljen u Sudanu.

Kopirati
Drag cursor here to close