Udruga HUM

Stvaralaštvo Vlatka Filipovića bazirano na poštivanju ljudskog bića

Sahrana Vlatka Filipovića održat će se u Hutovu, u ponedjeljak 6. svibnja u 16 sati.
Kultura / Film TV | 05. 05. 2019. u 15:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Dnevni list / Vlatko Filipović

Udruga "HUM - Mostar" oglasila se priopćenjem u povodu smrti Vlatka Filipovića, jednog od najznačajnih bosanskohercegovskih filmskih autora, koji je preminuo u subotu u 4. svibnja u Neumu.

Vlatko Filipović, rođen u Hutovu 1936. godine, bio je redatelj, scenarist, sveučilišni profesor, akademik i jedan od začetnika Sarajevske škole dokumentarnog filma. Režirao je i napisao četiri igrana filma, te više od 20 kratkih i dokumentarnih filmova.

"S ponosom ističemo činjenicu da je završni dio svog impresivnog stvaralačkog čina Filipović realizirao kao istaknuti član Udruge "HUM - Mostar". Zajedno s nama uspio je realizirati svoja dva posljednja dokumentarna filma 'Od Gabele do Huma' i 'Hardomilje od davnina', te obilježiti vrijednosnice identiteta i prostora iz kojeg potičemo. Te dvije ključne činjenice, identitet i prostor iz kojeg potičemo, trajno su ga određivale u njegovom cijelom stvaralačkom opusu, kojim je postavio standarde koji će obilježavati desetljeća koja dolaze", navode u Udruzi.

Ističu kako im je bila čast i zadovoljstvo što su imali priliku dijeliti te vrijednosti i usvajati tu njegovu stvaralačku filozofiju.

"Uvijek je bila bazirana na poštivanju ljudskog bića, ali i svog naroda i zemlje". Udruga 'HUM - Mostar' baštinit će tu njegovu viziju jer je to najmanje što može učiniti da bi se dao doprinos trajnoj valorizaciji njegovog djela, života i vizije", navodi se u priopćenju i podsjeća kako je Vlatkov talent filmskog dokumentiranja svjetski prepoznat.

Napominju kako će dokumentarni film "Hardomilje od davnina" u postprodukcijskoj fazi te kako će premijerno biti prikazan za Stjepandan u Hardomilju, kada će Udruga organizirati i skup posvećen životu i djelu Vlatka Filipovića.

Filipović je od početka bio i aktivni član HKD Napredak te je vodio Napretkovu Udrugu filmskih i kazališnih radnika i sva je autorska prava svojih filmova ostavio tom društvu.

Sahrana Vlatka Filipovića održat će se u Hutovu, u ponedjeljak 6. svibnja u 16 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close