U 17 gradova

Spremni za 5. VIVA Film Festival?

U službenu selekciju 5. VIVA Film Festivala, odabrano je 94 filmova iz tri oblasti: religija, ekologija i turizam, te 17 filmova u kategoriji omladinski bh. film koji su rezultat rada VIVA škole filma, održane u 2019. u 16 gradova Bosne i Hercegovine
Kultura / Film TV | 18. 09. 2019. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peti VIVA Film Festival, ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma bit će otvoren večeras u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, a održava se do 22. rujna u 17 gradova Bosne i Hercegovine.

Umjetnički direktor festivala Ratko Orozović izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da je VIVA festival umjetničkog karaktera koji njeguje ono što ponekad bude zaboravljeno.

''Omladinski film je naša najdraža kategorija festivala i VIVA škola filma je obišla više od 20 bh. gradova u kojim je više od 900 mladića i djevojaka obučeno da "misle jezikom filma", što nam je i bio cilj'', rekao je Orozović.

Član žirija u kategoriji turistički film Dario Novalić naveo je da su imali težak posao da izaberu filmove za festival, te da će morati posjetiti sve tri destinacije iz filmova koje je on odabrao što i jest funkcija turističkog dokumentarnog filma.

Član žirija u kategoriji ekološki film Martin Tais istaknuo je da gledajući filmove u pripremi festivala uvidio da još ima ljudi koji razmišljaju naivno i dobrodušno, a sve u interesu boljeg sutra koje možemo imati samo ako budemo slušali prirodu.    

Središnja manifestacija bit će održana u Sarajevu, a festivalske projekcije bit će održane i u Kaknju, Varešu, Višegradu, Bijeljini, Lukavcu, Mostaru, Ljubuškom, Vitezu, Bihaću, Prijedoru, Orašju, Goraždu, Kladnju, Visokom, Bosanskom Petrovcu i Prnjavoru.

U službenu selekciju 5. VIVA Film Festivala, odabrano je 94 filmova iz tri oblasti: religija, ekologija i turizam, te 17 filmova u kategoriji omladinski bh. film koji su rezultat rada VIVA škole filma, održane u 2019. u 16 gradova Bosne i Hercegovine.

Stručni žiri će odabrati po tri najbolja filma iz svake kategorije, "Grand prix" Festivala, a u kategoriji bh. omladinski film najboljim mladim autorima bit će dodjeljene vrijedne nagrade sponzora - oprema za budući rad na filmu.

Kopirati
Drag cursor here to close