King of Cool

Sjećanje na Stevea McQueena, jednog od Sedmorice veličanstvenih

Poznat je postao ulogom revolveraša u vesternu Sedmorica veličanstvenih (Magnificent Seven, 1960) Johna Sturgesa. Od 1967. do 1975. bio je na popisu deset najpopularnijih američkih glumaca. Nastupio je u 27 filmova.
Kultura / Film TV | 07. 11. 2020. u 00:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot / Glumac Steve McQueen (24. ožujka 1930., Beech Grove - 7. studenoga 1980., Ciudad Juárez) 

Terrence Steven McQueen, poznatiji kao Steve McQueen, umro je na današnji dan prije 40 godina u meksičkom gradu Ciudad Juárez, od posljedica raka pluća.

McQueen je rođen u američkoj saveznoj državi Indiana 24. ožujka 1930. godine, a veći dio djetinjstva proveo je u školi za napuštenu djecu, uzdržavao se različitim poslovima. Naime, napustio ga je otac, a majka ga je zanemarivala pa je na kraju bio prepušten društvu i samome sebi.

Od 1952. učio je glumu u newyorškom Neighborhood Playhouse, a u kazalištu je prvi put nastupio 1955., dok je debi na filmu imao 1956. godine.

Poznat je postao ulogom revolveraša u vesternu Sedmorica veličanstvenih (Magnificent Seven, 1960) Johna Sturgesa.

Dječačkoga izgleda, ali i iznimne okretnosti, spajajući tipološke odlike čovjeka od akcije i momka iz susjedstva, podjednake uspjehe postizao je u akcijskim filmovima kao i u djelima sa suvremenom urbanom tematikom.

Od 1967. do 1975. bio je na popisu deset najpopularnijih američkih glumaca. Nastupio je u 27 filmova.

Ostali značajniji filmovi: Pakao je za heroje (Hell Is for Heroes, 1962) Dona Siegela, Veliki bijeg (The Great Escape, 1963) J. Sturgesa, Ljubav sa strancem (Love with a Proper Stranger, 1964) Roberta Mulligana, Bullitt (1972) Petera Yatesa, Bijeg (Getaway, 1972) i Šampion rodea (Junior Bonner, 1972), oba Sama Peckinpaha.

Foto: Screenshot / Steve MCQueen u Filmu "Leptir"

Ipak, najzapaženiju ulogu u filmskom svijetu odigrao je s Dustinom Hoffmanom u filmu Papillon (1973).

Njegova ljubavna životna priča nije bila ništa manje uzbudljiva. Tri puta se ženio, a zadnji put čak godinu dana prije svoje smrti. Iza sebe je ostavio dvoje djece.

Zanimljiva činjenica u njegovom životu je ta da je Steve McQueen bio pozvan na večeru u dom Romana Polanskog i Sharon Tate zakazanu na dan kada se u toj istoj kući dogodio Mansonov pokolj.

Susret s tajanstvenom ženom odgovorio ga je od odlaska na tu večeru, a kasnije je saznao da je i on bio na Mansonovom 'crnom popisu slavnih osoba', te je od tada uvijek nosio oružje.

Uz njega ide glas paranoidnog, agresivnog, macho tipa koji je bio zloglasno zahtjevan na snimanjima svojih filmova, a obožavao je brze automobile, motore, žene, drogu i alkohol.

Video: Top 10 Steve McQueen Movies

Steve McQueen bio je poznat po osvajanju glavnih glumica na snimanjima svojih filmova.

Na snimanju filma 'Soldier In The Rain' 1963. godine Steve McQueen, koji je tada bio oženjen, spavao je s obje svoje filmske partnerice, Chris Noel i Tuesday Weld.

Njegova veza s glumicom Barbarom Leigh na snimanju filma 'Junior Bonner' 1971. godine stavila ga je u situaciju ljubavnog trokuta s Elvisom Presleyjem.

No, imao je i mračnu stranu, o kojoj je u biografiji pričala engleska glumica Shirley Anne Field, koja je otkrila da je pretukao jednu djevojku s kojom je spavao tokom snimanja filma 'The War Lover' 1962. godine.

U prosincu 1979. dijagnosticiran mu je rak prouzročen azbestom. Imao je 50 godina.

Pokušavao se iziječiti vitaminskim injekcijama i bizarnim dijetama, a nakon operacije uklanjanja tumora u vratu i trbuhu u Meksiku, umro je od srčanog zastoja sljedećeg jutra, 7. studenog 1980. godine.

Video: The Life and Sad Ending of Steve McQueen
Kopirati
Drag cursor here to close