Salma Hayek

Sjajna glumica koja se nije zadovoljavala 'ulogom' seks simbola

Punim imenom Salma Hayek Jiménez na svijet je došla 2. rujna 1966. godine, kao prvo od dvoje djece u dobrostojećoj obitelji ekonomista Samija Hayeka, libanonskog useljenika, i Diane, meksičke operne pjevačice.
Kultura / Film TV | 02. 09. 2021. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glumica Salma Hayek rođena je u meksičkoj saveznoj državi Veracruz prije 55 godina.

Punim imenom Salma Hayek Jiménez na svijet je došla 2. rujna 1966. godine, kao prvo od dvoje djece u dobrostojećoj obitelji ekonomista Samija Hayeka, libanonskog useljenika, i Diane, meksičke operne pjevačice.

Odrasla je u katoličkoj obitelji, a u internat "Luisiana" poslana je sa samo 12 godina. Kako je stalno izazivala probleme, Hayek se vraća u Meksiko, da bi je konačno poslali u Houston (Teksas) kod tetke, gdje je ostala do svoje 17. godine.

Vraća se u Mexico City, gdje studira na Odsjeku za međunarodne komunikacije. Na nesreću svoje obitelji, odlučila je odustati od studija i posvetiti se svojoj davno otkrivenoj ljubavi - glumačkom pozivu.

Salma Hayek je od 2009. u braku s francuskim milijarderom François-Henrijem Pinaultom, vlasnikom modnog carstva Kering. Vjerili su se na Valentinovo. Zajedno imaju kćer Valentinu Palmu.

Njihovu vezu obilježila je i njegova ranija kratkotrajna veza sa supermodelom 90-ih Lindom Evangelistom, s kojom je dobio i sina. Glumica je s bogatašem prekinula u srpnju 2008. godine i vratila se u Hollywood.

Video: Tito & Tarantula - After Dark

Pinault je ipak shvatio kako je Salma ona prava te je učinio sve da je vrati. Kupio je luksuznu vilu u Los Angelesu i prepisao je na malenu Valentinu, a potom je Salmu i zaprosio i oženio.

Suosnivačica je, uz Beyonce, humanitarne organizacije Chime for change ("Zvono za promjenu"), koja potpomaže školovanje i ostala prava žena i djevojaka diljem svijeta.

Glumačku karijeru počinje u lokalnim kazališnim produkcijama, a nastavlja na televiziji, gdje dobiva i glavnu ulogu u popularnoj sapunici Teresa. Uspjeh serije donio joj je popularnost u domovini, ali u želji za većom popularnošću šokirala je svoje obožavatelje odlaskom iz serije zarad karijere u Hollywoodu, gdje se borila da je shvate ozbiljno.

Video: Frida (2002) Official Trailer #1 - Salma Hayek Movie HD

Priliku joj je pružio Robert Rodriguez ulogom u filmu Desperado (1995.), kojim je Salma Hayek stekla reputaciju jedne od najseksepilnijih, a ubrzo i najzaposlenijih glumica Hollywooda.

Smatra se da je Salma Hayek prva meksička glumica koja je postala holivudska zvijezda još od vremena Dolores del Rio. Također je prva Meksikanka nominirana za Oscara za najbolju glumicu (2002. za film Frida). Izvršna je producentica serije Ružna Betty.

Godine 2014. godine producirala je animirani film Prorok (The Prophet), koji se temelji na istoimenoj knjizi Halila Džubrana.

Pored Desperada, poznate su i njezine uloge u filmovima Od sumraka do zore (1996.), Divlji zapad (1999.), Frida (2002.), Bilo jednom u Meksiku (2003.), Odmetnice (2006.), Ljubavna prašina (2006.), Ljubav na engleski način (2014.), do najnovijeg "House of Gucci" (2021.), itd.

Video: Top 10 Salma Hayek Movies
Kopirati
Drag cursor here to close