Zlatne palme

Shoplifters – Najbolji film u Cannesu

Specijalnu Zlatnu palmu dobio je francusko-švicarski redatelj Jean-Luc Godard za film ''Livre d' image'' (Slikovnica).
Kultura / Film TV | 20. 05. 2018. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski redatelj Hirokazu Kore-Eda dobitnik je ovogodišnje Zlatne palme dodijeljene mu u u subotu navečer na 71. Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu za film ''Shoplifters'', objavio je žiri kojim je predsjedala australska glumica Cate Blanchett.

''Shoplifter'' ili kako je na francuski preveden film ''Obiteljska stvar'' priča je o obitelji sitnih kriminalaca koja krade po trgovinama i pokupi na ulici djevojčicu koja je bila zlostavljana, piše Hina.

Video: "SHOPLIFTERS" - Trailer


Nagrada Grand Prix pripala je Amerikancu Spike Leeu za film ''BlacKkKlansman'', film pamflet u kojem taj redatelj iz Brooklyna progovara protiv rasizma, krajnje desnice i predsjednika Donalda Trumpa. Ta mješavina klasičnog krimića i političkog filma završava osudom događaja iz Charlottesvillea, grada u Virginiji koji je bio pogođen nasiljem krajnje desnice 12. kolovoza 2017.

Nagradu žirija dobio je film ''Capharnaum'' Libanonke Nadine Labaki.

Specijalnu Zlatnu palmu dobio je francusko-švicarski redatelj Jean-Luc Godard za film ''Livre d' image'' (Slikovnica).

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Poljak Pawel Pawlikowski za ''Cold War'' (Hladni rat), priču o ljubavi snimljenoj u crno-bijeloj tehnici, djelomice u Splitu, a koju je autor stvorio nadahnut ljubavlju svojih roditelja. Pawel Pawlikowski (60), dobitnik je Oskara 2015. za svoj prethodni film ''Ida''.

Nagradu za najbolji scenarij dijele talijanska redateljica Alice Rohrwacher za ''Lazzaro Felice'' (Sretni Lazzaro) te Iranci Jafar Panahi i Nader Saeivar za ''Trois images'' (Tri lica). Kako je 57-godišnjem Panahriju zabranjeno putovati, nije mogao doći u Cannes te je nagradu primila njegova kći. Panahi je već dobitnik Zlatnog medvjeda 2005. za film ''Taxi Teheran''.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Kazahstanka Samal Esljamova u filmu ''Ayka'' Sergeja Dvorcevoja u kojem tumači ulogu izbjeglice iz Kirgistana prisiljene ići u krajnosti kako bi preživjela u Moskvi.

Samal Esljamova (33) već je igrala u prvom filmu Dvorcevoja ''Tulban'' koji je bio nagrađen u kategoriji ''Izvjestan pogled'' u Cannesu 2008. Najbolji glumac je Talijan Marcello Fonte u filmu ''Dogman'' u režiji Talijana Mattea Garronea za ulogu frizera za pse koji pomalo tone u nasilje.

Zlatnu kameru osvojio je Belgijanac Lukas Dhront za film ''Girl'' (Djevojka), adolescenticu rođenu kao dječak koja sanja postati balerina. Nagradu u sekciji Izvjestan pogled dobio je 16-godišnji Victor Polster za sjajnu ulogu i za umijeće savladavanje baleta. Zlatna palma za kratkometražni film pripala je Australcu Charlesu Williamsu,.

Specijalnu ocjenu za kratkometražni film ''Yao Bian Shao Nian'' dobio je kineski redatelj Wei Shujun.

Kopirati
Drag cursor here to close