U vremenu korone

SFF u Mostaru: Druženje s publikom je nešto najljepše što možemo zamisliti

''Svi smo dođli podijeliti radost prikazivanja filma s publikom u Mostaru i mogu vam reći da Sarajevo može biti ponosno na ovo što se događa u Mostaru'', zaključio je Purivatra.
Kultura / Film TV | 15. 08. 2020. u 20:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dio Open Air programa ovogodišnjeg 26. Sarajevo Film Festivala počeo se prikazivati u Mostaru u četvrtak navečer uz ogromno zanimanje publike.

Program je počeo projekcijom novog filma bh. reditelja Pjera Žalice “Koncentriši se, baba”, koji je na otvorenju 26. Sarajevo Film Festivala zabilježio svjetsku premijeru.

Početak programa u Mostaru pratila je spektakularna atmosfera.

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra boravio je u subotu u Mostaru, gdje je za Bljesak.info rekao kako se raduje kontaktu s publikom.

Foto: Bljesak.info / SFF u Mostaru

''Ako u Sarajevu nismo bili u mogućnosti praviti projekcije sa publikom, onda je ovo u Mostaru najvažnija stvar koju radimo. Za mene je tonline varijanta projekcije filmova opcija u samo najgorem slučaju. Svaka prilika koju možemo uraditi da publika vidi film i reagira, sjedi u prostoru sa 100-200 ljudi i pokazuje voje reakcije, smijeh, zabrinutost ,mora biti iskorištena, jer to je cilj umjetnosti zvane film'', rekao je Purivatra.

''Svi smo dođli podijeliti radost prikazivanja filma s publikom u Mostaru i mogu vam reći da Sarajevo može biti ponosno na ovo što se događa u Mostaru'', zaključio je Purivatra.

Jadranka Dokić, članica žirija SFF, oduševljena je Mostarom kao gradom.

Foto: Bljesak.info / SFF u Mostaru

''Grad mi se toliko sviđa, danas sam ga obišla, čak sam i zaplesala. Što se tiče moje uloge, inače sam ja ta koja bude kritizirana, ovdje sam u drugoj ulozi, što mi je neobično, pa sam se koncentrirala da vidim sve te razlike i da budem pravedna. Radujem se svakako kontaktu s publikom'', rekla je u izjavi za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / SFF u Mostaru

Glumac Branimir Popović je rekao: ''Otkako smo od kraja osamdesetih ja i Pjer počeli surađivati, zajedno smo radili redatelji s glumcima i obratno, uvijek smo to radili uspješno. Sad smo se opet sastali i napravili uspješan posao, divan film 'Koncetriši se baba'. Moja sreća je neizmjerna jer je to baš Sarajevu, baš sa Pjerom i baš sa kolegama s kojima sam radio i živio u Sarajevu. Kući se vraćam pun utisaka, sreće i radosti. Dobru suradnju ćemo sigurno nastaviti''.

Jasna Žalica je rekla za Bljesak.info kako je sretna time kako je sve prošlo.

Foto: Bljesak.info / SFF u Mostaru

''Ponosna sam na komentare koje sam dobila, raduje me činjenica da svi hvale kompletnu glumačku ekipu i drago mi je da je cijeli glumački ansambl pobrao sve komplimente'', rekla je Žalica.

Admir Glamočak je rekao kako se raduje kontaktu s publikom.

''Ovo večeras je premijera i jako me zanimaju reakcije publike. Ja kad gledam film samo se sjećam onoga sa snimanja, tako da film mogu objektivno sagledati tek za godinu dana, odnosno kao da nema veze sa mnom'', rekao je Glamočak.

Foto: Bljesak.info / SFF u Mostaru

Sve projekcije održavaju se uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera, a maksimalan broj posjetitelja je 100.

Na programu su, uz film Pjera Žalice, i filmovi “Otac” Srdana Golubovića, “Provincijalni Wisconsin” Nielsa Mullera, “Pinocchio” Mattea Garronea, “Noćna smjena” Anne Fontaine.

Cijena ulaznice za projekcije je 5 KM.

Foto: Bljesak.info / SFF u Mostaru

Projekcije u Mostaru održavaju se u industrijskoj zoni grada, na vanjskom dijelu prodajnog centra Plaza. Posjetiteljima su čak dostupne i ležaljke kako bi ugođaj bio kompletan.

Foto: Bljesak.info / SFF u Mostaru
Kopirati
Drag cursor here to close