Šesti autobus: Eric Bana glumit će u seriji i filmu o Vukovaru
''S takvim glumcem Vukovar bi dobio međunarodnu dimenziju, a priča bi jače odjeknula'', rekao je Dominik Galić.

Šesti autobus: Eric Bana glumit će u seriji i filmu o Vukovaru

Kultura / Film TV | 24. 08. 2018. u 14:46 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U siječnju iduće godine trebalo bi početi snimanje petodjelne serije i filma Šesti autobus, koji bi trebali prikazati bitku za Vukovar od samih početaka do zločina na Ovčari i suđenja u Beogradu, najavlili su u petak na konferenciji za novinare u Vukovaru  producent i jedan od scenarista Dominik Galić te redatelj Eduard Galić, piše Hina.

''Današnji dan je početak predprodukcije filma i serije, a ovo je prvi veliki projekt o ratu u Vukovaru'', rekao je Dominik Galić i naglasio da se serija pa iz nje i film pripremaju više od deset godina, a proizašli su iz iskustva serijala „Heroji Vukovara“.

Dodao je da je ovaj projekt dobio podršku Hrvatskog audio-vizualnog centra u visini od 4 milijuna kuna, da se troškovi projekta procjenjuju na oko 20 milijuna kuna te se u njega uključila i Hrvatska televizija „…bez koje ovakvog projekta, dakle ratnog filma i serije, ne može biti“.

Istaknuo je da bi u film i seriju bili uključeni glumci mlađe generacije te za sada spomenuo imena Karla Mrkše i Marka Petrića dok je asistentica na projektu Ela Miše, porijeklom Hrvatica iz SAD-a, koja je prevela scenarij na engleski, potvrdila da je scenarij dostavljen i popularnom glumcu Ericu Bana, također hrvatskih korijena, koji je zainteresiran za cijeli projekt i ulogu u seriji i filmu.

''S takvim glumcem Vukovar bi dobio međunarodnu dimenziju, a priča bi jače odjeknula'', rekao je Dominik Galić.

'Redatelj Eduard Galić naglasio je da se Vukovarom bavi 20 godina te mu je oduvijek, posebno kada je krenuo u serijal ''Heroji Vukovara'', bila želja napraviti igrani film o Vukovaru.

''Film i serija će obuhvatiti dva aspekta, prvo veliki vukovarski otpor i herojstvo branitelja, a drugo žrtvu i stradanje s problemom nestalih'', rekao je redatelj dodavši da je razgovarao s više od 300 vukovarskih branitelja te da bi se o gradu i njegovoj herojskoj borbi moglo napraviti stotinu filmova.

Ravnatelj HAVC-a Danijel Rafaelić naglasio je da HAVC ima dužnost i obvezu podržavati filmove ovakvog tipa.

''Riječ je o vukovarskoj temi koja je rijetko obrađivana, a kada je obrađivana to je napravljeno katastrofalno i sramotno, a cijelo vrijeme čekamo velik i pravi i važan film o Vukovaru'', rekao je Rafaelić te dodao da je važno podržati projekt u kojem je Edo Galić, jedan od naših najboljih redatelja, te je to i imperativ HAVC-u da se u projekt uključi.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava dao je bezrezervnu podršku projektu „Šesti autobus“ ocijenivši sramotnim što dobrog filma o vukovarskoj bitki još nema.

''Očekujem film na visokoj razini koji će ostati kao podsjetnik budućim generacijama, film iz kojega će se moći nešto naučiti'', rekao je Penava.

Kopirati
Drag cursor here to close