Tko je sve slavio

Seriji 'Kruna' tri Zlatna globusa, 'Nomadland' najbolja drama

U kategoriji najboljeg filma - mjuzikla ili komedije nagradu je pripala filmu "Borat Subsequent Moviefilm" (Borat 2) sa Sachom Baronom Cohenom u glavnoj ulozi.
Kultura / Film TV | 01. 03. 2021. u 09:30 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zlatni globus za najbolju dramu pripao je filmu "Nomadland", najbolju komediju filmu "Borat Subsequent Moviefilm", dok je kod televizijskih serija najviše nagrada osvojila Netflixova "Kruna", objavljeno je u nedjelju na virtualnoj dodjeli nagrada.

Ove godine, s obzirom na pandemiju koronavirusa, 78. po redu godišnja dodjela nagrada održana je uglavnom virtualno, a suvoditeljice svečanosti, Tina Fey i Amy Poehler, dodjelu Zlatnih globusa vodile su s dvije lokacije - jedna iz New Yorka, a druga iz Los Angelesa.

Nakon Oscara, Zlatni globus predstavlja najvažniju nagradu u filmskoj i televizijskoj industriji, nominirane i pobjednike odabiru članovi holivudskog udruženja stranih novinara (HFPA), a dodjela ove godine bila je zasjenjena i prigovorima zbog manjka tamnoputih predstavnika u 87-članom HFPA udruženju.

"Nomadland", redateljice Chloe Zhao, osvojio je Zlatni globus za najbolju dramu. U filmu glavnu žensku ulogu tumači Frances McDormand, koja gubi sve u velikoj krizi 2008. godine, spakira stvari u svoj automobil i odlučuje živjeti nomadskim životom, vozeći se američkim zapadom nakon ekonomskog sloma maloga grada.

Zhao je i pripala nagrada u kategoriji najboljeg redatelja, čime je tek druga žena u povijesti Zlatnog globusa kojoj je pripala nagrada u toj kategoriji.

U kategoriji najboljeg filma - mjuzikla ili komedije nagradu je pripala filmu "Borat Subsequent Moviefilm" (Borat 2) sa Sachom Baronom Cohenom u glavnoj ulozi, novinarom iz Kazahstana koji nosi dar za američkog potpredsjednika Mikea Pencea.

Cohenu je ujedno za ulogu u tom filmu pripala i nagrada u kategoriji najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu, dok je Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu dodijeljena Rosamund Pike za ulogu u filmu "Jako mi je stalo".

Chadwick Boseman posthumno je dobio nagradu za najboljeg filmskog glumca u drami, šest mjeseci nakon što je njegova smrt u 43. godini šokirala obožavatelje širom svijeta. Nagrađen je za vodeću ulogu u filmu "Ma Rainey: Majka bluesa", a u toj kategoriji između ostalih je bio nominiran i legendarni velški glumac Anthony Hopkins, dok je za najbolju glumicu u drami nagrađena Andra Day za film "The United States vs Billie Holiday".

Netflixova drama "Mank", redatelja Davida Finchera, imala je najviše filmskih nominacija za Zlatni globus, šest, uključujući i najvažniju, za najbolju dramu, no naposljetku je ostala praznih ruku.

No, streaming servis video i TV sadržaja Netflix sa šest nagrada u kategoriji televizijskih serija i četiri Zlatna globusa u kategoriji filma ipak je bio najuspješniji od svih distributera.

Kopirati
Drag cursor here to close