Neum

Šarolik program trećeg dana NAFF-a

Večernje projekcije rezervirane za Natjecateljski program na rasporedu su imale zanimljive filmove, različitih tematika.
Kultura / Film TV | 03. 07. 2018. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na neumskom Festivalu animiranog filma, svoje mjesto u Natjecateljskom programu pronašao je i film “Kreacija nacije” autora Gorana Fazila.

Fazil je, kako voli kazati, rođen u bivšoj Jugoslaviji. Studirao je umjetnost na Idaho koledžu te povijest umjetnosti na državnom Sveučilištu Boise. Živi i radi u SAD-u , a slikarstvo i crtanje su njegove velike ljubavi. Animaciju kao zaseban milje je počeo koristiti unatrag tri godine. U sklopu Festivala održao je i master class predavanje o stanju animacije u SAD-u.

‘’Festivali su dosta pasivni kada je u pitanju animacija, mnogo više interakcije postoji kada se animacija predstavlja u galerijama i muzejima, jer tamo komuniciramo sa cijelim prostorom -a na festivalu samo možete pasivno promatrati’’,  istaknuo je Fazil.

Izrazio je oduševljenje filmovima na NAFF-u za koje je kazao kako su dosta tehnički dobro urađeni.

‘’Mnogo mi se svidio film “Kutija” o sirijskom dječaku autorice iz Engleske. Identificirao sam se sa tom tematikom rata, a i moj film “Kreacija nacije” govori o migraciji, ritualu, liderima i rušenju’’, pojasnio je ovaj autor iz SAD-a. Trenutno Fazil radi na novim projektima, a jedan od budućih filmova će imati i tematiku jedne Selimovićeve knjige, Derviš i smrt. U razgovoru nije krio oduševljenje knjigama Meše Selimovića, te će upravo zbog toga pokušati sve to prenijeti i na platno. A dok se to ne dogodi uživa u Neumu gledajući fantastične animirane uratke, te kako kaže, mnogo se druži sa ljudima iz cijelog svijeta koje je upoznao upravo na Festivalu.

A tijekom trećem dana trajanja NAFF-a druženje nisu propustili ni ostali sudionici ali i gosti. Večernje projekcije rezervirane za Natjecateljski program na rasporedu su imale zanimljive filmove, različitih tematika. Dvanaest filmova u Natjecateljskom programu, te pet u Panorami su još jedan dan ovaj praznik animacije  učinili šarolikim i prigodnim za svačiji ukus i uzrast.

Posebno veliki broj filmova ove godine na NAFF je stigao iz Francuske, a jedan vrlo zanimljiv pod nazivom “Novi odlazak” izdvojio se zbog posebnosti priče.  Naime, film govori o strahu za vlastiti život gospodina Martina koji pokušava pobjeći iz staračkog doma. Tijekom trećeg dana trajanja NAFF-a prikazan je i film iz susjedne Hrvatske autora Andreja Rehaka pod nazivom “Bobo”. Priča je to o malom Bobi, koji je bio najmanji mali dječak na svijetu i zbog toga je bio jako nesretan – jer je jedva bio veći od lopte.

Podsjećamo Međunarodni festival animiranog filma NAFF traje do 06.07.2018., a osim u Neumu projekcije filmova su upriličene i u Mostaru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close