Kreativni grad

Sarajevo na UNESCO-ovoj listi zbog doprinosa filmu

Dodjelom ovog priznanja, Grad Sarajevo se obvezuje da će podržati upravljačku jedinicu koja će upravljati statusom kreativnog grada
Kultura / Film TV | 31. 10. 2019. u 12:40 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Sarajevo uvršten je na UNESCO-ovu listu kreativnih gradova jer je prepoznato u oblasti filma, čemu naročit doprinos zasigurno daje Sarajevo Film Festival.

"Ovo je još jedna sjajna i pozitivna vijest za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Prepoznati su napori koji su uloženi kako bi se glavni grad BiH našao na toj eminentnoj listi", kazao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Istaknuo je da najvažniji stub ovog uspjeha Sarajevo Film Festival.

"Čestitam i Mirsadu Purivatri i njegovom timu, ali i drugim filmskim festivalima i radnicima u Gradu Sarajevu. Za nas i za građane ovo znači jačanje brenda koji donosi direktnu korist, razvojnu i financijsku, ali i vraća samopouzdanje i mjesto Sarajevu koje mu pripada na evropskoj i svjetskoj sceni", poručio je prvi čovjek Grada Sarajeva.

Dodao je da je Grad Sarajevo još u svibnju ove godine donio odluku da je ova kandidatura naš veliki interes.

"Preuzeli smo lidersku ulogu, a izrađen je jasan akcioni plan. Članstvo u UNESCO-ovoj mreži kreativnih gradova podrazumijeva usvajanje i realizaciju srednjoročnih (četverogodišnjih) akcijskih planova", rekao je Skaka.

Dodjelom ovog priznanja, Grad Sarajevo se obavezuje da će podržati upravljačku jedinicu koja će upravljati statusom kreativnog grada.

Prema riječima generalne direktorice UNESCO-a Audreyje Azoulajke, kreativni gradovi pogoduju političkim i društvenim inovacijama i da su posebno važni za mlade generacije.

Kao "gradovi filma" pored Sarajeva na listu su upisani Valladolid (Španjolska), Potsdam (Njemačka), Mumbai (Indija) i Wellington (Novi Zeland). Oni su se u filmskom svijetu UNESCO-a priključili gradovima iz Velike Britanije, Makedonije, Južne Koreje, Irske, Poljske, Kine, Italije, Bugarske, Australije i Japana.

Mreža kreativnih gradova UNESCO-a danas ima ukupno 246 gradova. UNESCO-ovi kreativni gradovi, navodi se, daju opipljiv, odnosno konkretan doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja kroz inovativno razmišljanje i djelovanje. Gradovi se, kroz svoje opredjeljenje, zalažu za akcije održivog razvoja koje su direktno u korist zajednica na gradskom nivou.

Kopirati
Drag cursor here to close